ΕΛΛΑΔΑ

Drones στη μάχη κατά της αυθαίρετης δόμησης - Μητσοτάκης: Κλείνει κάθε δυνατότητα παρανομίας

Drones στη μάχη κατά της αυθαίρετης δόμησης - Μητσοτάκης: Κλείνει κάθε δυνατότητα παρανομίας
Eurokinissi

Νέα «όπλα» στη μάχη κατά των αυθαιρέτων επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί και συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Το οριστικό άνοιγμα στην νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία», ξεκαθάρισε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, δορυφορικές αεροφωτογραφίες και drones, που θα διασυνδεθούν με τη βάση δεδομένων του e-Άδειες θα δίνουν σήμα και το σύστημα θα «χτυπάει» από μόνο του όταν χτίζεται κάποιο αυθαίρετο εκτός σχεδίου, χωρίς άδεια.

Στη συνέχεια, θα μεταβαίνει ένα μεικτό κλιμάκιο και η απόφαση κατεδάφισης θα είναι γρήγορη και θα εκτελείται από την κεντρική διοίκηση, από εργολάβους. Προβλέπεται, μάλιστα, να υπάρχει μια μόνιμη εργολαβία έτσι ώστε να μην υπάρχουν ξανά τα προβλήματα όπως στο παρελθόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έρχονται σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια σε όλη την επικράτεια και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

«Θα μπορούμε με την τεχνολογία να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το οριστικό άνοιγμα στην νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία» τόνισε.

Με τη νέα ρύθμιση δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.

Θα οριοθετηθούν, επίσης, οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 Δημοτικές Ενότητες. Και βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Σκυλακάκης: Όλα τα νέα αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται

Την Τρίτη 9/1 θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, το οποίο φέρνει και νέους κανόνες όσον αφορά στα αυθαίρετα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός το νομοσχέδιο έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση και τόνισε πως η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζει ο τρόπος που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, «εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται απο τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για ο,τιδήποτε αυθαίρετο φαίνεται από ψηλά, καθώς θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ