ΕΛΛΑΔΑ

Γρίπη: Ανησυχία για την έξαρση - Σε επιφυλακή για τα κρούσματα κορωνοϊού

Γρίπη: Ανησυχία για την έξαρση - Σε επιφυλακή για τα κρούσματα κορωνοϊού
INTIME

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού παραμένει η κυβέρνηση καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη γρίπη αλλά και τις ιώσεις οδηγούν όλο και περισσότερους πολίτες στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές ανά τη χώρα.    

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός ειδικά για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό προσθέτοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

Μάλιστα προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία για τους πολίτες το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο στη μάχη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού να μπουν και τα φαρμακεία όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

«Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση» είπε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ουσιαστικά οδικός χάρτης για την κυβέρνηση είναι ο εμβολιασμός με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό, που γίνεται στα φαρμακεία όπως και σε ιατρεία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για τη γρίπη καθώς προφυλάσσουν από μακροχρόνιες νοσηλείες.

Οι σοβαρές νοσηλείες είναι στο μισό σε σχέση με πέρυσι

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα και τους εμβολιασμούς μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι αυτή που ήταν περίπου και πριν μία εβδομάδα, δηλαδή έχουμε ένα μεγάλο αριθμό νοσηλειών σε απλές κλίνες κάτι το οποίο όμως σχετίζεται και με μικρή διάρκεια νοσηλείας, δηλαδήη διάρκεια της νοσηλείας είναι σύντομη. Γενικότερα δηλαδή η πίεση αφορά αυτό το στοιχείο νοσηλειών και όχι τους διασωληνωμένους ή τις νοσηλείες στις ΜΕΘ», τόνισε.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε ο κ. Παρασκευής είναι ότι αυτές οι σοβαρές νοσηλείες είναι περίπου στο μισό σε σχέση με την περσινή περίοδο, τις αρχές του 2023, παρά το ότι το φορτίο στην κοινότητα τότε ήταν πολύ μεγαλύτερο.

«Άρα λοιπόν δεν είμαστε σε καμία περίπτωση όπως το 2023, είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση πανδημική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κορονοϊός είναι ακίνδυνος, ότι δεν πρέπει να έχουμε το νου μας και ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».

Ειδική μνεία έκανε στη σημασία της επικαιροποίησης του εμβολιασμού. «Ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν αρκεί να έχουμε εμβολιαστεί πριν από ένα, δύο χρόνια λόγω του ότι η ανοσία μας δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει για αυτό το λόγο να ενισχύεται μέσω των επαναλαμβανόμενων δόσεων» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ