ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης: Τι είναι το φαινόμενο «Aegean Lake Effect» - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Μαρουσάκης: Τι είναι το φαινόμενο «Aegean Lake Effect» - Πότε θα χιονίσει στην Αττική
INTIME / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα φέρνει το βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει από την περιοχή της Ιταλίας, το οποίο θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή, βάσει των τελευταίων μετεωρολογικών προβλέψεων. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, χιόνια αναμένονται από αύριο Παρασκευή (12/1) σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ενώ από σήμερα το απόγευμα αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις.

Τι είναι το φαινόμενο «Aegean Lake Effect»

Μάλιστα, το βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή το πρωί, λόγω του φαινομένου Aegean Lake Effect.

«Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην επίδραση του Αιγαίου, ονομάζεται Aegean Lake Effect, δημιουργεί αυτές τις γραμμές, τις μάζες υετού, δηλαδή λειτουργεί το Αιγαίο σαν μια λίμνη, περνά το ψυχρό μέτωπο, μαζεύει υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο», τόνισε ο κ. Μαρουσάκης στο Open.

Πότε θα δούμε χιόνια στην Αττική

Παράλληλα, ο κ. Μαρουσάκης εκτίμησε όσον αφορά την Αττική, ότι «θα χιονίσει μέχρι τα βόρεια προάστια». Μάλιστα, δεν αποκλείεται το απόγευμα του Σαββάτου προς το βράδυ και πλησιάζοντας στην Κυριακή, να δούμε λίγο χιόνι να πέφτει και στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες ικανές για χιονόστρωση, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η πρόβλεψη των επόμενων ημερών

Σε ανάρτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επικείμενες χιονοπτώσεις σημειώνει πως τόσο η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού όσο και οι θερμές θαλάσσιες εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει, δυσκολεύουν την πρόβλεψη καιρού των επόμενων ημερών και την «αντίδραση του Αιγαίου και το πώς αυτό θα αλληλεπιδράσει με την πολύ ψυχρή αέρια μάζα την οποία τα μετεωρολογικά μοντέλα θεωρούν με ένα εύρος θερμοκρασιών από -4° έως -8°. Αυτή η απόκλιση από μόνη της μόλις δύο περίπου 24ωρα από την εκδήλωση του φαινομένου δείχνει και το δυσκολοπροβλέψιμο της όλης κατάστασης», τονίζει ο μετεωρολόγος.

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

Πρόσκαιρη μικρή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία την Πέμπτη (11/01), σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, κυρίως στη Θράκη και τα νότια νησιωτικά τμήματα, όμως από την Παρασκευή (12/01) προβλέπεται νέα πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης από τη Βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία κινούνται ήδη προς τα Βαλκάνια, και θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κυρίως το Σάββατο (13/1).

Ο πρώτος χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία που προβλέπεται την Πέμπτη 11/1 σε υψόμετρο περίπου 1500 μ, επίπεδο στο οποίο μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών. Το μπλε βέλος δείχνει την κίνηση της αρκτικής αέριας μάζας προς τα νότια, ενώ το κόκκινο βέλος την κίνηση των θερμών αερίων μαζών από την Κεντρική Μεσόγειο.

meteo.gr

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία που προβλέπεται στο ίδιο υψόμετρο το Σάββατο 13/1. Η ψυχρή αέρια μάζα, που διακρίνεται με αποχρώσεις μπλε χρώματος, θα κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα προκαλέσει και την εκδήλωση χιονοπτώσεων.

20240113_t850.jpg
meteo.gr

Χιόνια σε Πάρνηθα, Εύβοια, Φλώρινα, Κρήτη, Πήλιο, Μέτσοβο

Χιόνι έπεσε... σε Κρήτη και Κάρυστο, με τις εικόνες να είναι μαγευτικές, ωστόσο δεν έλειψαν και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ σε αρκετές πόλεις ορισμένες σχολικές μονάδες παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω του παγετού.

Αντίστοιχα, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Φλώρινα, όπως και στην Πάρνηθα.

Μετά την Πάρνηθα και τον Χορτιάτη, το χιόνι σκέπασε και τα Χανιά Πηλίου.

Πώς να προστατευθείτε από το ψύχος και τον χιονιά - Γιατρός συμβουλεύει

Τη σημαντική επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών στον ανθρώπινο οργανισμό επισημαίνει Αμερικανός γιατρός που εργάζεται στα επείγοντα περιστατικά κλινικής στο Κλίβελαντ.

Εξηγεί πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή αυξάνονται οι αναπνευστικές ιώσεις καθώς οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, καθώς επίσης και τα κρυοπαγήματα και οι υποθερμίες.

Συμβουλεύει τους πολίτες να φροντίζουν να διατηρούν ζεστά και προστευμένα τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματός τους, όπως τα δάχτυλα ποδιών και χεριών, τη μύτη και τα αυτιά.

Προειδοποιεί ακόμη σχετικά με τους τρόπους θέρμανσης των σπιτιών.

«Δεν θέλουμε εξοπλισμούς που λειτουργούν με κινητήρες ή συσκευές θέρμανσης εσωτερικού χώρου με αέριο ή με προπάνιο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του μονοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο Δρ. Κρίστοφερ Μπαζόλι, γιατρός στα επείγοντα κλινικής του Κλίβελαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ