ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν είμαι Αγία, έχω κάνει λάθη - Γιατί ευχαρίστησε τον Μάνο Δασκαλάκη

Δίκη Πισπιρίγκου: Δεν είμαι Αγία, έχω κάνει λάθη - Γιατί ευχαρίστησε τον Μάνο Δασκαλάκη
Η μεταγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Δικαστήριο EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Mε εξονυχιστικές ερωτήσεις της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προς τη Ρούλα Πισπιρίγκου συνεχίστηκε σήμερα (11/1) για πέμπτη ημέρα η απολογία της κατηγορουμένης για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Η πρόεδρος ζήτησε από την κατηγορούμενη να περιγράψει κάποιες από τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Στη μία εξ αυτών, η Τζωρτζίνα έγραφε: «Η μαμά σήμερα έβγαλε ένα τεράστιο ουρλιαχτό».

Η ζωγραφιά δείχνει τέσσερις μορφές, εκ των οποίων οι δύο είναι μουτζουρωμένες καλά σαν να θέλει να εξαφανίσει αυτά τα δύο πρόσωπα. Τα άλλα δύο φαίνεται να έχουν τη μορφή μικρών κοριτσιών που φέρουν στο κεφάλι τους κάτι σαν φωτοστέφανο.Υπάρχει ακόμη κι ένα τρίτο κοριτσάκι, εκτός πλαισίου, μόνο του.

Πρόεδρος: Πόσο ήταν όταν το έκανε αυτό;

Κατηγορούμενη: Οκτώ.Ήταν μετά τον καυγά με τον κ. Δασκαλάκη που ήταν μπροστά. Πριν την απώλεια της Ίριδας.

Πρόεδρος: Την ρωτήσατε για αυτή τη ζωγραφιά;

Κατηγορούμενη: Όχι. Την βρήκε η αδελφή μου αυτή τη ζωγραφιά και μου την έδωσε. Ήταν η μέρα που είχα πάει ξενοδοχείο.
Πρόεδρος : Εσείς πότε το είδατε;

Κατηγορούμενη: Πριν πάμε στο Καραμανδάνειο.

Πρόεδρος: Δεν την ρωτήσατε;

Κατηγορούμενη: Όχι. Επειδή εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν ήταν τα πράγματα καλά με την απώλεια της Ίριδας, κατάλαβα ότι επειδή φώναξα εκείνη την ημέρα το έγραψε έτσι.

Πρόεδρος: Δεν προβληματιστήκατε τι γίνεται μέσα στο μυαλό ενός 8χρονου παιδιού;…Αυτό το παιδί δεν έπρεπε να το οχυρώσετε, την ψυχούλα του.

Η απόκτηση της Ίριδας μετά το θάνατο της Μαλένας

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ρωτήθηκε επίσης για τους λόγους που θέλησε να αποκτήσει κι άλλο παιδί μετά το θάνατο της Μαλένας.

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι τέλη Νοεμβρίου είχατε έρθει σε ερωτική επαφή με Δασκαλάκη και συλλάβατε Ίριδα. Η Μαλένα είχε πεθάνει Απρίλιο 2019. Από την απώλεια της Μαλένας την οποία είπατε πως βιώσατε πολύ άσχημα, πως φτάσατε στη διαδικασία τόσο σύντομα, γρήγορα να πάτε σε επόμενη γέννα, σε επόμενο παιδί; Μήπως αυτό σκεφτήκατε ότι θα βοηθούσε εσάς, τη σχέση σας με το τον κ. Δασκαλάκη, τη Τζωρτζίνα και άλλους λόγους; Μήπως αυτό θα δημιουργούσε ένα πιο ευχάριστο κλίμα στη σχέση με τον κ. Δασκαλάκη;

Κατηγορούμενη: Δε δεχόμουν την απώλεια της Μαλένας με τίποτα…Ήταν η θέληση μου να γίνω ξανά μαμά, όχι για να αντικαταστήσω τη Μαλένα αλλά επειδή είχα συνηθίσει στα δύο παιδιά. Ήταν και η Τζωρτζίνα που το ζητούσε.

Πρόεδρος: Ήταν θέμα συνήθειας;

Κατηγορούμενη: Όχι. Το ήθελα πολύ. Τα αγαπούσα τα παιδιά. Δεν έχει σχέση με Δασκαλάκη. Ξεχωρίζω τη σχέση μου με τον Δασκαλάκη, με αυτή με τα παιδιά μου. Με εξέπληξε αυτό που έκανε εκείνη την ημέρα επειδή ήταν αρνητικός να αποκτήσουμε άλλο παιδί. Εκείνη την ημέρα δεν ήξερα ότι θα πράξει, όπως έπραξε. Εκείνος ήταν αρνητικός, εγώ ήμουν θετική.

Πρόεδρος: Σκεφτήκατε ότι η Ίριδα θα αντικαθιστούσε τη Μαλένα;

Κατηγορούμενη: Ήταν μία τεράστια χαρά. Η Ίριδα έμοιαζε πάρα πολύ στη Μαλένα. Ήταν σαν δίδυμες.

Η κατηγορούμενη εξήγησε πως η Τζωρτζίνα ήθελε μετά το θάνατο της Μαλένας, αδελφάκι.

«Στις συζητήσεις μας έλεγε ότι θέλει αδελφάκι. Ήταν καλά. Δεν σταμάτησε ποτέ να πηγαίνει σχολείο. Δεν είδα αλλαγή στη συμπεριφορά της. Μας έλεγε η ψυχολόγος ότι ήταν παιδί με αρχηγικές τάσεις» εξήγησε η κατηγορούμενη.

Η κατηγορούμενη ρωτήθηκε και για όσα έχουν πει ο διευθυντής του σχολείου και η δασκάλα της Τζωρτζίνας για τη συμπεριφορά του μικρού κοριτσιού.

Πρόεδρος: Ο διευθυντής του σχολείου λέει σε έγγραφο που έστειλε στην ανακρίτρια, ότι η Τζωρτζίνα τον επισκεπτόταν στο γραφείο του διότι δεν ήθελε να αισθάνεται μόνος του.

Κατηγορούμενη: Δεν ήξερα κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό. Ξέρω ότι όταν φτάναμε στο σχολείο και τον βλέπαμε, της έλεγε «γεια σου Αεκαρα» όταν περνούσαμε από μπροστά του. Αυτό που μου έλεγε η Τζωρτζίνα ήταν ότι κάποιες ημέρες που έβρεχε πήγαιναν στο γραφείο του διευθυντή με μία φίλη της και στο κυλικείο. Μου είχε πει ότι έλεγαν για την ομάδα.

Πρόεδρος: Μπορείτε να πείτε γιατί να πει αυτό το πράγμα εάν δεν συνέβαινε;

Κατηγορούμενη: Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για αυτό. Ρωτήστε και κύριο Δασκαλάκη.

Πρόεδρος: Σας είχε πει κάτι για την δασκάλα της;

Κατηγορούμενη: Ότι ήταν φωνακλού. Ότι της είχε φωνάξει διότι μιλούσε με φίλες της στο μάθημα. Ότι πεταγόταν και της έκανε παρατηρήσεις.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε το γεγονός ότι ήθελε η Τζωρτζίνα να της τηλεφωνεί για να μιλάμε για εξωσχολικές δραστηριότητες…

Κατηγορούμενη: Αυτό συνέβη όταν ήταν στο νηπιαγωγείο. Ζήτησε να πάρουμε τη δασκάλα τηλέφωνο, επειδή απουσίαζε, να δούμε εάν είναι καλά. Βρήκα το τηλέφωνο
και την πήραμε.

Η μάρτυρας περιέγραψε και την εξέταση της μικρής Τζωρτζίνας από την παιδοκαρδιολόγο κυρία Καρατζά.

«Την εξέτασε, της έκανε καρδιογράφημα, υπέρηχο, μας είπε πως είχε φύσημα. Αυτό το άκουσα ξανά στο Ωνάσειο. Μας είπε ότι δεν είναι ανησυχητικό, ότι υπάρχουν φυσήματα τα οποία δεν σε ενοχλήσουν ποτέ. Μας είπε να κάνουμε ξανά εξέταση σε έξι μήνες και μπορεί να έχει κλείσει κιόλας. Της είπαμε εμείς πως υπάρχει ιστορικό με τα άλλα παιδιά. Εδώ είπε ότι δεν είχε ζητήσει μαγνητική καρδιάς διότι ήταν ακριβή. Εμάς όμως δεν μας είπε ποτέ για αυτή την εξέταση. Εμείς θα τα βρίσκαμε αυτά τα λεφτά. Και εδώ όταν κατέθεσε είπε για το δαίμονα του εργαστηρίου να σας θυμίσω απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου μου» είπε η κατηγορούμενη.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκεια της, στο να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη.

«Βροχή» ερωτήσεων δέχθηκε η κατηγορούμενη και για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εισαγωγής της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο το πρωινό της 8ης Απριλίου 2022. Όπως εξήγησε η κατηγορούμενη βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας και κοιμόταν στο κρεβάτι με την Τζωρτζίνα όταν την ένιωσε να τραντάζεται.

«Την ρώτησα τι συμβαίνει. Μου είπε δεν ξέρω μαμά. Η Τζωρτζίνα ήταν καθιστή και έπιανε κοιλιά. Μας είπε πως πονάει η κοιλιά της. Της είπα να πάμε γιατρό. Πήγα να ξυπνήσω τον πατριό μου που οδηγούσε. Έμεινε η Δήμητρα μαζί της και η Τζωρτζίνα της είπε είπε ότι στην πλάτη της αριστερά νιώθει πόνο σαν βόμβα» είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου με την πρόεδρο να την ρωτάει γιατί υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε όσα έχει υποστηρίξει στις απολογίες της και στα υπομνήματα της και στα όσα περιέγραψε στο δικαστήριο.

Η κατηγορούμενη είπε πως δεν είχε διαβάσει το υπόμνημα που κατέθεσε ο προηγούμενος δικηγόρος της, προσθέτοντας : «Δεν ήξερα ότι πρέπει να τα περιγράψω με κάθε λεπτομέρεια. Ήμουν πελαγωμένη.»

Πρόεδρος: Σήμερα μας λέτε και άλλες λεπτομέρειες. Γιατί δεν τα είπατε τότε;

Κατηγορούμενη: Τότε δεν έγιναν τόσες ερωτήσεις. Ο όρος «επεισόδιο» μπορεί να ήταν εκ παραδρομής του λόγου.

Πρόεδρος: Άρα λέτε ότι αυτό που γράφετε στο συμπληρωματικό υπόμνημα ότι σας ζήτησε να ξυπνήσετε τη Δήμητρα είναι λάθος;

Κατηγορούμενη: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής έχω μιλήσει με τους δικηγόρους μου, μου είπαν πως θα πεις τα γεγονότα με απόλυτη λεπτομέρεια.

Τι δήλωσε για όσα συνέβησαν κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο

Η κατηγορούμενη συνέχισε να δέχεται ερωτήσεις για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο.

«Μπήκαμε μέσα σε ένα δωμάτιο και είδα και τη γιατρό που είχε παραλάβει μπέμπα. Δεν ήταν σε αυτούς που εξετάστηκαν. Ήταν γυναίκα η γιατρός που μιλήσαμε πρώτα» είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πρόεδρος: Στο φύλλο παιδιατρικού ιστορικό γράφει «επεισόδιο απώλειας συνείδησης». Το είπατε εσείς;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Δεν αναφέρατε ότι έκανε σπασμούς στην ειδικευόμενη;

Κατηγορούμενη: Είπα για τρέμουλο. Έτρεμαν χέρια και πόδια.

Η κατηγορούμενη διέψευσε ότι είχε πει στους γιατρούς ότι η μικρή Τζωρτζίνα έκανε σπασμούς. «Η λέξη σπασμοί δεν έχει βγει από το στόμα μου» είπε η κατηγορούμενη απαντώντας στην πρόεδρο όπως επίσης και ότι είπε σε νοσοκόμα ότι η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή στην κούνια την Ίριδα.

Το τηλεφώνημα στο δικηγόρο

Η κατηγορούμενη ρωτήθηκε και το γεγονός ότι όταν έφτασαν στο Καραμανδάνειο, πρώτα τηλεφώνησε στο δικηγόρο της και μετά στο Μάνο Δασκαλάκη.

Πρόεδρος: Καλείται έναν δικηγόρο 8:08. Τι τον θέλατε;

Κατηγορούμενη: Νομίζω ότι πρώτα πήρα δικηγόρο και μετά Δασκαλάκη. Υπήρχε ένα θέμα εκείνες της ημέρες με το Μάνο, μία κατάσταση, θα δω το παιδί, δε θα το δω. Ήθελα να μου πει διαδικασία. Ο Μάνος εκείνες ημέρες δεν σήκωνε τηλέφωνο όταν τον καλούσα εγώ. Τον πήρα το δικηγόρο για συνεννοηθούμε, εάν θα έπαιρνε εκείνος τηλέφωνο τον Μάνο ή εγώ για να πει ότι παιδί είναι στο νοσοκομείο. Μου είπε πάρτον εσύ και εάν δεν το σηκώσει, μιλάμε.

Πρόεδρος: Το χέρι σας δε θα πήγαινε αυτόματα στον πατέρα, θα πήγαινε στο δικηγόρο;

Κατηγορούμενη : Ναι…

Πρόεδρος: Είχατε ψυχραιμία να πάρετε πρώτα δικηγόρο;

Κατηγορούμενη : Όλα αυτά έγιναν σε πολύ λίγα λεπτά.

Τα μηνύματα με την αδελφή της και η βέρα

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για τα μηνύματα που αντάλλαξε με την αδελφή της κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της νοσηλείας της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο σχετικά με το εάν είχε δει τον Μάνο Δασκαλάκη σε καφετέρια και εάν φορούσε βέρα.

«Ήμουν περικυκλωμένη τότε από ανθρώπους που κατάλαβα μετά τι κακό έκαναν. Με είχε επηρεάσει τόσο πολύ (η νονά της Τζωρτζίνας) γιατί μου είχε πει ότι τον είχε δει σε καφετέρια στην αγίου Νικολάου, να είναι με άλλη γυναίκα, να μιλάει, να χαριεντίζεται και παρατήρησε ότι δεν φορούσε βέρα. Αυτή μου είπε τη για βέρα και ρώτησα τη Δήμητρα.

Πρόεδρος: Τι σημασία είχε αυτό για εσάς τη στιγμή που το παιδί σας ήταν στο νοσοκομείο; Και αφού ήσασταν χωρισμένοι τότε με τον Δασκαλάκη, σωστά;

Κατηγορούμενη: Την πληροφορία την πήρα εκείνη ημέρα. Τα μηνύματα αυτά τα έστειλα, μετά την ενημέρωση ότι ήταν προληπτική εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο. Εγώ είχα να διαχειριστώ το παιδί στο νοσοκομείο και τις κινήσεις με Δασκαλάκη… Έχω κάνει λάθη. Κάποιες κινήσεις μου ήταν σίγουρα λανθασμένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έδινα σημασία στο παιδί μου ή ότι έχω κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούμαι.

Η πρόεδρος συνέχιζε να ρωτάει τη Ρούλα Πισπιρίγκου σχετικά με μηνύματα που αντάλλαξε με την αδελφή της, Δήμητρα και το Μάνο Δασκαλάκη αλλά και ένα ηχητικό που φαίνεται να μαλώνει την Τζωρτζίνα.

Πρόεδρος: Είναι εννιάμιση η ώρα και φαίνεται να την μαλώνετε διότι ζήτησε να δει τον μπαμπά της. Τι είναι αυτό;

Κατηγορούμενη: Δεν την μαλώνω. Είναι βράδυ. Της λέω για τον μπαμπά της γιατί τον έδιωξες και μου απαντάει το παιδί γιατί βλέπω να σου φωνάζει μαμά. Η Τζωρτζίνα πρέπει να του είπε να ανέβει στη κλινική. Είχα πίεση από τον κ. Δασκαλάκη. Και της είπα γιατί του είπες να ανέβει αφού πριν δεν το ήθελες. Για να το ακούσει ο Δασκαλάκης το ηχογράφησα αυτό. Εγώ το είχα διαγράψει, είχα αλλάξει και κινητό.

Η ανακοπή

Η κατηγορούμενη δέχθηκε-στη συνέχεια-ρωτήθηκε από την πρόεδρο και για το τι συνέβη όταν υπέστη η ανακοπή η Τζωρτζίνα. Η κατηγορούμενη, όπως είπε, είδε την κόρη της να ανασηκώνεται, να πέφτει προς τα πίσω και να κάνει ένα ήχο
«Άνοιξα την πόρτα, είδα νοσοκόμα, της είπα έλα μέσα, την είδα να φωνάζει τους γιατρούς. Δε θυμάμαι τι φώναζε» είπε η κατηγορούμενη.

Πρόεδρος: Δεν έχουν χαραχτεί αυτές οι κραυγές στο μυαλό σας;

Κατηγορούμενη: Όχι. Θυμάμαι το παιδί μου, θυμάμαι μεμονωμένες κινήσεις δε θυμάμαι τι φώναζε. Οι γιατροί είχαν ακούσει και είχαν έρθει.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μάλιστα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει γενικά πρόβλημα με τους γιατρούς αλλά με όσους ήρθαν στο δικαστήριο και κατέθεσαν ότι τους ήρθε «στο κεφάλι».

Η απολογία της κατηγορούμενης συνεχίζεται την Παρασκευή (12/1).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ