ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Παγετός και τσουχτερό κρύο στη χώρα - Η πορεία του χιονιά την Κυριακή

Κακοκαιρία: Παγετός και τσουχτερό κρύο στη χώρα - Η πορεία του χιονιά την Κυριακή
ΙΝ ΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παγωμένος θα είναι και αύριο Κυριακή ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Ο παγετός και οι χιονοπτώσεις θα παραμείνουν σε ορισμένες περιοχές ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό που μίλησε στο CNN Greece από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται βελτίωση του καιρού, και τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν κυρίως στην Εύβοια, την Βορειοανατολική Αττική και Βοιωτία, τις Κυκλάδες.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Στα «λευκά»

Στο μεταξύ, εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου από τις περιοχές που ντύθηκαν στα «λευκά».

Αρκετοί και αρκετές ήταν αυτοί και αυτές που βρήκαν την ευκαιρία να «αποδράσουν» στην Πάρνηθα για να απολαύσουν το χιόνι.

Ωστόσο, η χιονόπτωση στην Πάρνηθα, το πρωί του Σαββάτου (13/1) προκάλεσε τη διακοπή κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου στο ύψος του τελεφερίκ, και στα δύο ρεύματα.

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στα Βίλια Αττική, κυρίως της πρωινές ώρες.

Την ίδια ώρα, στα λευκά ντύθηκαν αρκετές περιοχές της Εύβοιας, όπως η Σέττα και η Κοκκινομηλιά.

Ο καιρός την Κυριακή

Συγκεκριμένα για την Κυριακή (14/1) σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα, αναμένονται:

Στη δυτική Ελλάδα και τη νότια νησιωτική χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 (μείον πέντε) έως 09 βαθμούς, στα κεντρικά από 00 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 04 έως 15 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και γρήγορα από δυτικές έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα. Από αργά το βράδυ στη δυτική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 στρεφόμενοι βαθμιαία στα ανατολικά τμήματα από δυτικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 (μείον 4) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, ο καιρός αναμένεται σχεδόν αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, ο καιρός προβλέπεται στα βόρεια σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά στα βόρεια σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στα νότια σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες, αναμένεται ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και βαθμιαία δυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά.

Σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά και νότια. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -02 (μείον δύο) έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 03 έως 16 και στη νησιωτική χώρα από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Αρνιακός: Aπό τη ψυχρή «εισβολή» στην... ανοιξιάτικη «στροφή»

Σε αποδρομή βρίσκεται η δεύτερη ψυχρή «εισβολή» που σημειώθηκε την εβδομάδα που φτάνει στο τέλος της, την οποία, μάλιστα αναμένεται να διαδεχθεί ένα ανοιξιάτικο «σκηνικό» τις επόμενες ημέρες σε μια απότομη στροφή του καιρού, όπως επισημαίνει ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός στο CNN Greece.

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που επελαύνει τις τελευταίες δύο ημέρες (12-13/1) στη χώρα επηρεάζει κυρίως τις ανατολικές περιοχές από το Πήλιο μέχρι και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν κυρίως στην Εύβοια, την Βορειοανατολική Αττική και Βοιωτία, τις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις σημειώνονται το μεσημέρι και απόγευμα του Σαββάτου (13/1) στα βουνά της Κρήτης, την Τύρβη, τη Ζήρεια, τα βουνά δηλαδή της βόρειας και ανατολικής Κορινθίας.

Ταυτόχρονα, ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Αττική, σε μεγάλα, όμως, υψόμετρα (600 μέτρα).

Όπως τονίζει ο κ. Αρνιακός «μετά την υποχώρηση της κακοκαιρίας αυτής, οι βοριάδες που είχαν αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται να «γυρίσουν» σε δυτικούς και έπειτα νότιους, ανεβάζοντας τον υδράργυρο».

Αιτία, της απότομης μεταβολής των καιρικών συνθηκών, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, είναι οι θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την Αφρική, τις οποίες θα συνοδεύει, μάλιστα και αφρικανική σκόνη.

Επομένως, κατά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας έως τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις κεντρικές και νότιες περιοχές, που κατά τόπους και συγκεκριμένα στην Κρήτη, μπορεί να φτάσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ