ΕΛΛΑΔΑ

Φωστιέρης στη δίκη για το Μάτι: Εγώ έπαιρνα εντολές από τον Τόσκα - Επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό

Φωστιέρης στη δίκη για το Μάτι: Εγώ έπαιρνα εντολές από τον Τόσκα - Επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα επέρριψε ο κατηγορούμενος πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα την απολογία του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα. Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε μάλιστα τον κατηγορούμενο εάν εκείνη την ημέρα έδινε εντολές ο πολιτικός του προϊστάμενος Νίκος Τόσκας.

Ουσιαστικά, ισχυρίστηκε ότι ήταν με «δεμένα τα χέρια», κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς βγάζοντας από πάνω του την ευθύνη για εκείνες τις δραματικές ώρες.

Ο κατηγορούμενος πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την ισχύ των ανέμων που θα επικρατούσαν στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε, πως ο ίδιος ενημέρωσε για την ταυτόχρονη φωτιά και στην Κινέτα «τη φυσική και πολιτική ηγεσία» για να καταλήξει, λέγοντας: «Γνώση είχαν για όλα αυτά είχαν ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπάκης και ο κύριος Τόσκας».

Όταν μάλιστα αναφέρθηκε στις εντολές που, όπως είπε, έπαιρνε από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, ο εισαγγελέας του ζήτησε να διευκρινίσει τι εννοεί.

Εισαγγελέας: Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;

Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προιστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.

Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.

Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;

Εισαγγελέας: Όχι.

Ο κ. Φωστιέρης φάνηκε πάντως σύμφωνος με το ότι δεν δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, «τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί», καθώς «δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους» και είπε χαρακτηριστικά:

«Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2000 άνθρωποι υπήρχαν και έτσι κι αλλιώς. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Πού τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε, να πάνε που;. Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε.

Είμαι σε όλες τις φωτιές τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν με βόρειοανατολικό άνεμο. Αυτό τους έχει μείνει στο μυαλό. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε “δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο”. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε. Δεν υπάρχει ώρα. Όλα εξετάζονται εκ των υστέρων. Με τι μέσα να μπορέσεις αυτές τις χιλιάδες κόσμου να πεις “πήγαινε από εκεί”. Το μέτωπο είναι ένα ενιαίο και πήγαινε μία δεξιά, μία αριστερά. Με ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει…».

Ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ ισχυρίστηκε πως ενδεχομένως να ήταν άλλος ο σχεδιασμός αν γνώριζαν «οτι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο.

Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχείς. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τι φωτιά για αυτό “ανοίγουν” οι φωτιές».

Ο κ. Φωστιέρης χρησιμοποίησε επίσης σκληρή γλώσσα για το Λιμενικό για τη μη έγκαιρη επιχείρηση διάσωσης του κόσμου. «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα λιμενικού όχι του πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα!!!Το Λιμενικό τις έκανε;

Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έδωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό. Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε; Για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;».

Ο κατηγορούμενος απέδωσε και στην οικονομική κρίση τις ελλείψεις που υπήρχαν σε πυροσβεστικά μέσα. «Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πώς επιχειρούμε. Καλώς ή κακώς, αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια, εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα.

Τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα. Πετούν στα κόκκινα. Με απλά λόγια. Αυτή είναι η δουλειά μας. Ας με παρεξηγήσουν, δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες. Πρoς Θεού, ούτε αδαής ούτε ο άπειρος είμαι. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας, γι’ αυτο βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ