ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος Λαρίσης για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Πρόκειται για κόλπο της κυβέρνησης»

Ιερώνυμος Λαρίσης για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Πρόκειται για κόλπο της κυβέρνησης»
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναφέρθηκε οΜητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. κ. Ιερώνυμος λέγοντας ότι «πρόκειται για κόλπο της κυβέρνησης».

«Έχουμε άλλα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν και έχουν προτεραιότητας προβλήματα τα οποία έχουν ουσιαστική συνταγματική κατοχύρωση. Το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ασφάλεια, το δικαίωμα στην κατοχύρωση της περιουσίας μας όταν μετά από μία φυσική καταστροφή θίγονται και τίθενται εν αμφιβόλου είναι τα πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα larissapress.gr και πρόσθεσε:

«Η εκκλησία διεκδικεί τον κάθε άνθρωπο να τον φέρει σε αυτό που ονομάζουμε σωτηρία, σε αυτό που ονομάζουμε επίγνωση του θείου θελήματος και πνευματικό αγώνα. Όμως οφείλουμε να προστατεύσουμε τον πλέον αδύναμο και στην παρούσα φάση είναι τα παιδιά. Βεβαίως προσπαθούν κάποιοι να μας πούνε ότι αυτό που φοβόμασταν περί αυξήσεις της παρένθετης μητρότητας, περί αλλαγής του καθεστώτος ίσως δεν θα πρέπει να τα φοβόμαστε γιατί δεν προβλέπονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο, όμως το κυβερνών κόμμα ευθύνεται για ένα κόλπο, το οποίο έγινε παλαιότερα και οδήγησε σε μία σημερινή κατάσταση με την οποία η εκκλησία αισθάνεται άβολα και δύσκολα».

Το 2008 επί κυβερνήσεως Καραμανλή δεν υπήρχε το open gov, δεν μπορούσαμε να προειδοποιηθούμε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πέρασε λοιπόν ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Μερικοί διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί ο νόμος αυτός και στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως με όρους αναγωγής στο οικογενειακό δίκαιο δεν επιτρέπονται διακρίσεις γι’ αυτό και πολύ άνετα οι ενώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατέφυγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και πέτυχαν την καταδίκη της Ελλάδος έτσι ώστε αργότερα το 2015 να επεκταθεί ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια με το αιτιολογικό ότι έχουμε καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο”.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξέφρασε την ανησυχία του καθώς όπως επεσήμανε «έτσι όπως είναι το νέος νόμος μου θυμίζει την επανάληψη του ιδίου κόλπου, θα πάμε σε κάτι ελαφρό έτσι ώστε να μας ανοίγει την πόρτα και κάποιοι να μπορούν να διεκδικήσουν καταδίκη της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και συνέχεια το όποιο κόμμα και να είναι τότε στην εξουσία να πει ότι καταδικάστηκαν και πρέπει να δώσουμε παραπάνω πράγματα».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ