ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: Μία νεκρή, ένας αγνοούμενος και καταστροφές από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις

Ηλεία: Μία νεκρή, ένας αγνοούμενος και καταστροφές από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις
ΙΝΤΙΜΕ / ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην Ηλεία στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, που ήδη είναι συγκλονισμένος από τον χαμό του ζευγαριού στο Πλουτοχώρι.

Η καταρρακτώδης βροχή, προκάλεσε καταστροφές σε μεγάλη ακτίνα, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της παραποτάμιας ζώνης, με υπερχειλήσεις ποταμιών που απείλησαν οικισμούς.

«Χθες η περιοχή μας χτυπήθηκε αλύπητα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και υπερχείλισαν τους παραπόταμους του Αλφειού ποταμού (Τσεμπερούλα, Κόβιτσα, Σελλινούντας). Απειλήθηκαν οικισμοί, δυστυχώς δύο νέοι στο Πλουτοχώρι στην προσπάθειά τους να περάσουν στην χειρότερη στιγμή, όταν τα φαινόμενα ήταν σε έξαρση παρασύρθηκαν και η κοπέλα ευρέθη σήμερα νεκρή ενώ ο άνδρας αγνοείται», δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος στην τοπική ιστοσελίδα ilialive.gr.

«Η κλιματική αλλαγή μετά την Θεσσαλία δηλώνει την παρουσία της και στην περιοχή μας. Εμείς το ζούμε τραγικά με την χθεσινή απώλεια», κατέληξε.

Πλημμύρισαν δρόμοι και υποδομές, απειλήθηκαν σπίτια

Από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις συγκεκριμένα υπήρξαν σημαντικές καταστροφές από πλημμύρες σε δρόμους, υποδομές, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις, στις κοινότητες Πλουτοχωρίου, Καλυβακίων, Φρίξας, Τρυπητής, Καλλιθέας κλπ., ενώ κυριολεκτικά στο πάρα πέντε δεν πλημμύρισαν οι εργατικές κατοικίες στην είσοδο των Κρεστένων, προκαλώντας ωστόσο την έντονη ανησυχία των κατοίκων.

Σημαντικές ζημιές από πλημμύρες εξάλλου υπήρξαν και σε επιχείρηση με οικοδομικά υλικά, απέναντι από το Νοσοκομείο Κρεστένων.

Εισροή υδάτων επίσης σημειώθηκε και σε σημεία του Κλειστού των Κρεστένων, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται παρεμβάσεις στεγανοποίησής του από το δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Παράλληλα με το μικρό γεφύρι στην είσοδο του Πλουτοχωρίου, όπου συνέβη το τραγικό γεγονός, καταστροφές σημειώθηκαν και σε άλλες αντίστοιχες υποδομές, που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν.

Στη Φρίξα εξάλλου, προκλήθηκαν ζημιές στη βάση της δεξαμενής του χωριού, ενώ σχεδόν στο σύνολό του το οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί μεγάλες φθορές από διαβρώσεις, καθώς και από παρασύρσεις αδρανών υλικών.

Ακόμα σε αρκετά σημεία του πλημμύρισαν χωράφια με διάφορες καλλιέργειες.

Συνεργεία τεχνικών του δήμου με εντολή του δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ήδη προχωρούν σε καταγραφές των καταστροφών, προκειμένου να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοφανείς σε ύψος και διάρκεια βροχοπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ