ΕΛΛΑΔΑ

Βουβωνοκήλη: Κατανόηση, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

Βουβωνοκήλη: Κατανόηση, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης, Master Surgeon in Hernia Surgery, βραβευμένος από την Αμερικανική Εταιρεία Πιστοποιήσεων Χειρουργικής Αριστείας.

Στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής, όπου οι ιδιαιτερότητες της ανθρώπινης ανατομίας συναντούν την ακρίβεια της ιατρικής τεχνογνωσίας, η βουβωνοκήλη αναδεικνύεται ως μια κοινή πρόκληση. Ο Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης, διακεκριμένος Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού Αθηνών, παρέχει τις γνώσεις του για να φωτίσει τις πτυχές αυτού του διαδεδομένου χειρουργικού προβλήματος.

Κατανόηση της βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη, μια πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο της κοιλιάς, ιδίως το έντερο ή το προ-περιτοναϊκό λίπος ή ακόμα και το τμήμα της ουροδόχου κύστεως, προεξέχει μέσω ενός κενού στο κοιλιακό τοίχωμα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι μονόπλευρη, επηρεάζοντας τη μία βουβωνική χώρα, ή αμφοτερόπλευρη, επηρεάζοντας και τις δύο. Προσβάλλει κυρίως τους άνδρες, που αποτελούν το 90% των περιπτώσεων, ενώ μια μειοψηφία αφορά τις γυναίκες. Σε περιπτώσεις όπου η κήλη επεκτείνεται στο όσχεο, παίρνει την ονοματολογία της ομφαλοκήλης.

Κατηγοριοποίηση της βουβωνοκήλης

Οι βουβωνοκήλες ταξινομούνται σε δύο κύριους τύπους: τις λοξές και τις ευθείες. Η κατηγοριοποίηση εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο προεξέχει το κοιλιακό περιεχόμενο. Οι ευθείες κήλες είναι πιο διαδεδομένες στους ηλικιωμένους, ενώ οι λοξές κήλες κυριαρχούν στον νεότερο πληθυσμό.

Από τι προκαλείται η βουβωνοκήλη;

Η κατανόηση της αιτιολογίας της βουβωνοκήλης προϋποθέτει την αναγνώριση διαφόρων παραγόντων που συμβάλλουν. Κύριοι παράγοντες είναι:

  • Κληρονομικά στοιχεία
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
  • Εγκυμοσύνη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Χρόνιος βήχας
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Αιμοκάθαρση
  • Χρόνια πνευμονοπάθεια
  • Ανισορροπία του κολλαγόνου

Ειδικότερα, η παχυσαρκία ξεχωρίζει ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη διατήρησης ενός υγιούς βάρους για τον μετριασμό της πιθανότητας εμφάνισης βουβωνοκήλης.

Πώς τίθεται η διάγνωση για τη βουβωνοκήλη;

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει συνήθως κλινική εξέταση από ειδικούς όπως ο Δρ. Ζησιάδης. Ενώ η κλινική εξέταση αρκεί σε πολλές περιπτώσεις, προηγμένα διαγνωστικά εργαλεία, όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση, ιδίως σε πολύπλοκες περιπτώσεις.

Συμπτώματα και στάδια της βουβωνοκήλης

Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης μπορεί να ποικίλλουν, με τα πρώιμα στάδια να είναι συχνά ασυμπτωματικά. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν μια μάζα, δυσφορία και αίσθημα καύσου. Τα προχωρημένα στάδια μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο, ενώ οι περισφιγμένες κήλες μπορεί να οδηγήσουν σε εμετό και απόφραξη του εντέρου, γεγονός που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

Οι βουβωνοκήλες καθιστούν αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση, καθώς οι συντηρητικές θεραπείες συνήθως αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ειδικές ζώνες δεν ενδείκνυνται, καθώς μπορεί να περιπλέξουν μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η έγκαιρη χειρουργική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη μετά τη διάγνωση για την πρόληψη επιπλοκών και υποτροπών. Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

  • Μέθοδος Lichtenstein: τοποθέτηση διπλού πλέγματος χωρίς γενική αναισθησία με τοπική και μέθη
  • Λαπαροσκοπικές τεχνικές
  • Ρομποτική χειρουργική

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής και ρομποτικής θεραπείας

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα όπως:

  • Μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο
  • Χαμηλότερα ποσοστά χρόνιου πόνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα

Ο Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης, με την εξειδίκευσή του στις κήλες, μπορεί να προσαρμόσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Για όσους ταλαιπωρούνται από βουβωνοκήλη, η επικοινωνία με τον Δρ. Ζησιάδη στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού Αθηνών θα μπορούσε να αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για την κατανόηση της διαδικασίας, την εκτίμηση του κόστους, τον προγραμματισμό ραντεβού και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ως διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού Αθηνών, διαθέτει πλούσια εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των βουβωνοκήλων. Ο Δρ. Ζησιάδης δεσμεύεται να παρέχει εξατομικευμένα και αποτελεσματικά σχέδια θεραπείας, εξασφαλίζοντας την ευημερία των ασθενών του.

Δρ. Δημήτρης Ζησιάδης, Γενικός Χειρουργός, Master Surgeon in Hernia Surgery, βραβευμένος από την Αμερικανική Εταιρεία Πιστοποιήσεων Χειρουργικής Αριστείας