ΕΛΛΑΔΑ

Φαρμακοποιοί: «Ναι» στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Τι απαντούν στους γιατρούς

Φαρμακοποιοί: «Ναι» στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία - Τι απαντούν στους γιατρούς
Εμβολιασμός σε φαρμακείο EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID, χωρίς να διασπείρεται ανησυχία και ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών αναφορικά με τον εμβολιασμό, το θεσμικό όργανο των φαρμακοποιών, υπεραμύνεται της πραγματοποίησης των εμβολιασμών από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μάλιστα καταθέτει σειρά επιχειρημάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι ήδη στα φαρμακεία όλης της Ευρώπης έχουν υλοποιηθεί εκατ. εμβολιασμοί και κατά της εποχικής γρίπης και του COVID-19, καθώς και rapid test, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν όλα τα επιστημονικά προσόντα για να υλοποιήσουν αυτές τις πράξεις.

Μάλιστα για του λόγου το αληθές, ο ΠΦΣ σε πίνακά του, καταθέτει λεπτομερώς τους εμβολιασμούς που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, και όπως προκύπτει, μόλις 12.270 έχουν πραγματοποιηθεί σε ιατρεία και 2.741.000 εμβολιασμοί στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ έχει ως εξής:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

  • Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη.
  • Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία , θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».
  • Έχει αναλογισθεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία , αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests.

Πέραν αυτού οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές.

  1. Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή των φαρμακοποιών σε δράσεις της Π.Φ.Υ. στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών .

Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID -19

  1. Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη. Εδώ και 3 χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες όπως ( η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία , η Γερμανία, Πορτογαλία , Πολωνία αλλά και η Αγγλία ) βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών, απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.
  1. Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.
  1. Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας
  2. Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού έχουμε να αναφέρουμε τα εξής . Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης.

Ας δούμε παρακάτω, τον πίνακα που παραθέτει ο ΠΦΣ αναφορικά με τη διενέργεια των εμβολιασμών στα φαρμακεία.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΕΜΒΟΛΙΑ (ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ) ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

10/23

900.000

(----------------)

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΝ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

11/23

536.000

920.000

12/23

85.000

300.000

ΣΥΝΟΛΟ

1.521.000

1.220.000

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

ΜΕΙΟΝ 12.270

ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

2.741.000

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

2.728.730

ΔΗΜΟΦΙΛΗ