ΕΛΛΑΔΑ

Τα εγκλήματα που σόκαραν την Ελλάδα - Ψυχώ, σκάνδαλα και ανατροπές

Τα εγκλήματα που σόκαραν την Ελλάδα - Ψυχώ, σκάνδαλα και ανατροπές
Οι περιπτώσεις της Καρολάιν, της μικρής Άννυ, του Νίκου Σεργιανόπουλου και πολλών ακόμα...

Μυστήριο, αγωνία, διαστροφή και πολύ αίμα. Τα είχαν όλα...

Δολοφονίες πιο σκληρές και από δυστοπική ταινία θρίλερ. Εγκλήματα πάθους, οικογενειακά δράματα, «πρόσωπα υπεράνω υποψίας», παιδοκτονίες, βιασμοί, «άρρωστα μυαλά», μυστηριώδεις εξαφανίσεις, πτώματα που δεν βρέθηκαν ποτέ, αλλά και υποθέσεις που πριν την εξιχνίασή τους έμοιαζαν με τον «τέλειο» φόνο.

Άνθρωποι που αφαίρεσαν ζωές κυκλοφορούσαν για καιρό ατιμώρητοι, ενώ άλλοι «έπαιζαν θέατρο» μπροστά στις κάμερες, με τα ερωτήματα για τις σκοτεινές τους πράξεις να παραμένουν ακόμα και σήμερα αναπάντητα...

Πρωτοφανής για τα εγκληματολογικά χρονικά της Ελλάδας, είναι η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου από την Πάτρα, που κατηγορείται για τον θάνατο των τριών παιδιών της, μια υπόθεση που βρίσκεται ακόμα στις δικαστικές αίθουσες. Την περασμένη εβδομάδα, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας.

«Το χέρι της Ρούλας έδωσε την κεταμίνη»

«Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρζίνα ήταν αυτό της κατηγορούμενης» ανέφερε η εισαγγελέας, προτείνοντας την ένοχη της κατηγορούμενης για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της. Πλέον, αναμένονται οι αγορεύσεις των δικηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ εκκρεμεί και η δίκη για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών, Μαλένας και Ίριδας, που συνεχίζεται στις 12 Φεβρουαρίου.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου
INTIME

Στο τετράδιο του Μπάμπη οι «απαντήσεις» για τη δολοφονία του;

Στο μεταξύ, σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται και η υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου από το Μεσολόγγι, καθώς οι Αρχές εξακολουθούν να ψάχνουν το κινητό και την κυνηγετική καραμπίνα του 31χρονου, με τη συνδρομή ειδικής ομάδας του στρατού, προκειμένου να «αποκαλυφθεί» η διαδρομή που ακολούθησε, αλλά και οι συνομιλίες που είχε πριν χαθούν τα ίχνη του.

Την ίδια ώρα, ο 50χρονος κρεοπώλης κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού ως ο βασικός ύποπτος, ενώ στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται ακόμα τέσσερα άτομα. Επιπλέον, «απαντήσεις» αναμένεται να δώσει και το τετράδιο του Μπάμπη το οποίο έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, καθώς εκεί ο 31χρονος έγραφε τα ονόματα εκείνων στους οποίους είχε δανείσει χρήματα. Η «βεντάλια» των ερευνών ανοίγει όλο και περισσότερο όσο περνούν οι ημέρες, ενώ εξετάζονται και οι φημολογίες περί αρχαιοκαπηλίας, κυνηγιού θησαυρού και τοκογλυφίας.

Καθώς οι Αρχές προσπαθούν να ρίξουν «αυλαία» σε υποθέσεις που έχουν λάβει διαστάσεις και να βρεθεί επιτέλους ο ένοχος, «ξυπνούν» μνήμες με τα πιο στυγερά εγκλήματα που συντάραξαν τη χώρα.

Καρολάιν Κράουτς: «Η δολοφονία που κορόιδεψε τον κόσμο»

karolain-lydia.jpg
Η άτυχη Καρολάιν
INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Ήταν το πρωινό της 11ης Μαΐου 2021, όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι μια 20χρονη κοπέλα, η Καρολάιν Κράουτς, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στα Γλυκά Νερά, από ασφυξία που της προκάλεσαν ληστές, με ένα μαξιλάρι. Δίπλα στο άψυχο σώμα της, βρισκόταν το μόλις 11 μηνών μωρό της και λίγα μέτρα παραπέρα, δεμένος και φιμωμένος ο σύζυγός της. Οι διαρρήκτες που ... εξαφανίστηκαν με τα μετρητά που βρήκαν στο σπίτι, δεν δίστασαν να κρεμάσουν με το λουρί του ακόμα και το σκυλάκι της οικογένειας. Ο σύζυγος της Καρολάιν κατάφερε μετά από ώρες και με μεγάλη δυσκολία να καλέσει την Αστυνομία, σχηματίζοντας τον αριθμό με τη μύτη του.

«Να μην το περάσει κανείς ποτέ ξανά αυτό που πέρασα εγώ και η οικογένεια της γυναίκας μου». Αυτό το σενάριο παρουσίασε αρχικά στους αστυνομικούς ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Τα κενά στην ιστορία του συζύγου ήταν αρκετά. Οι αστυνομικοί έκαναν «φύλλο και φτερό» τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, σπιτιών και καταστημάτων της περιοχής χωρίς αποτέλεσμα. Η κάρτα μνήμης από κάμερα του ισογείου είχε αφαιρεθεί το βράδυ της «ληστείας». Ίχνη DNA δραστών δεν βρέθηκαν.

Μετά από 37 ημέρες, αντιφάσεων και θεάτρου μπροστά στις κάμερες, ο Μπάμπης τελικά «έσπασε» και ομολόγησε τη δολοφονία της Καρολάιν. Όπως παραδέχθηκε, αιτία ήταν οι συχνές προστριβές που είχαν.

Ο Αναγνωστόπουλος καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σε ποινή ισοβίων και επιπλέον 11,5 χρόνια για τη δολοφονία της συζύγου του, τη θανάτωση του σκύλου της, αλλά και για ψευδή κινητοποίηση των Αρχών και ψευδή κατάθεση κατ' εξακολούθηση. Επιπλέον, τού επιβλήθηκε και το χρηματικό πρόστιμο των 21.000 ευρώ.

Κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου, το λεγόμενο «Αλκατράζ» των ελληνικών φυλακών, όπου εργάζεται στην καντίνα κάνοντας μεροκάματα. Επικοινωνεί με ελάχιστους ανθρώπους, ενώ τον επισκέπτονται κάποιες φορές οι γονείς του και μόνο αυτοί.

Ο δολοφόνος της Κάρολαϊν, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Άννυ Μπορίσοβα: Η 4χρονη που ο πατέρας της τεμάχισε, πολτοποίησε και «μαγείρεψε»

Στις 21 Απριλίου 2015, ανακοινώνεται ότι ένα 4χρονο κοριτσάκι εξαφανίστηκε από την περιοχή της Ομόνοιας. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Απριλίου, εμφανίζεται σε πολλά ΜΜΕ η ανακοίνωση Amber Alert με τη φωτογραφία της μικρούλας Άννυ Μπορίσοβα. Η υπόθεση περιπλέκεται, όταν η 25χρονη -βουλγαρικής καταγωγής- μητέρα της Άννυ, Ντιμιτρίνα Μπορίσοβα, εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας για να δηλώσει την εξαφάνιση της μικρής, έξι ημέρες μετά.

Η κατάθεση της 25χρονης προβλημάτισε έντονα τους αστυνομικούς του Τμήματος Ανηλίκων, καθώς η ίδια δήλωσε ιερόδουλη, με προβλήματα χρήσης ναρκωτικών και πως φιλοξενείται σε σπίτι 70χρονου Έλληνα στην Ομόνοια. Επιπλέον, υποστήριξε ότι τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση της μικρής, έπρεπε να μεταβεί στην πατρίδα της για προσωπικούς λόγους, αφήνοντας το παιδί σε μια συμπατριώτισσά της, που το μόνο που γνώριζε για αυτήν ήταν ότι την έλεγαν Σίλβια.

anny.jpg
Η μικρή Άννυ

Όπως υποστήριξε η 25χρονη, κάποια στιγμή, η φίλη της έβγαλε το παιδί βόλτα σε παιδική χαρά στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου η μικρή κάτω από άγνωστες συνθήκες εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Όταν η μητέρα της Άννυ επέστρεψε στην Αθήνα, δεν έβρισκε πουθενά τη Σίλβια.

Η Μπορίσοβα όμως, έπεσε σε αντιφάσεις στις 17 από τις 20 ερωτήσεις που της υπέβαλαν. Μάλιστα, οι αστυνομικοί βρήκαν και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην κατοχή της μητέρας το οποίο κίνησε υποψίες ακόμα και για το ενδεχόμενο πώλησης του παιδιού. Μια ημέρα μετά την κατάθεση, εντοπίστηκε ο 27χρονος Βούλγαρος βιολογικός πατέρας της μικρής -εξίσου χρήστης ναρκωτικών- ο οποίος δήλωσε «άγνοια» για την υπόθεση, ωστόσο έδωσε πληροφορίες για έναν Γερμανό που συντηρούσε τη μητέρα.

Μετά τις πολλές αντιφάσεις, η Μπορίσοβα παραδέχθηκε ότι έφυγε για ένα μήνα στη Γερμανία, αφήνοντας το παιδί στο σπίτι της μάνας του 27χρονου πατέρα. Ο ίδιος δήλωσε πως μια ημέρα πριν γυρίσει η Μπορίσοβα στην Αθήνα, η μάνα του πήγε τη μικρή στο δικό του σπίτι, ώσπου κάποια στιγμή, η Άννυ βγήκε έξω να παίξει και έκτοτε εξαφανίστηκε. Κατόπιν, η Μπορίσοβα παραδέχθηκε ότι η ιστορία της Σίλβια ήταν ένα φανταστικό σενάριο για να καλύψει την αμέλεια του 27χρονου.

Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν τις Αρχές της Γερμανίας μέσω Interpol, βάσει του σεναρίου πως το παιδί μπορεί να έχει πουληθεί σε Γερμανό που κανείς δεν γνώριζε το ποιόν του, εκφράζοντας τους χειρότερους φόβους. Όπως διαπιστώθηκε, τα χρήματα που εντοπίστηκαν στον λογαριασμό της Μπορίσοβα προέρχονταν από ερωτικές υπηρεσίες που η ίδια παρείχε στον 50χρονο Γερμανό.

Στην πορεία, οι έρευνες στράφηκαν στον 27χρονο τοξικομανή πατέρα, μέσα από πληροφορίες των βουλγαρικών αρχών. Κατά την έρευνα των αστυνομικών στο υπόγειο της Μιχαήλ Βόδα, στο σπίτι δηλαδή του πατέρα όπου πέρασε το τελευταίο βράδυ της η μικρή Άννυ πριν την εξαφάνισή της, εντοπίστηκε δείγμα από αίμα το οποίο -όπως διαπιστώθηκε- ανήκε στο παιδί.

«Το τεμάχισε στην μπανιέρα, το μαγείρεψε στην κατσαρόλα με ρύζι και σε διαφορετικούς χρόνους το πετούσε στα σκουπίδια σαν αποφάγια...» είπε στους αστυνομικούς, ο συγκάτοικος του 27χρονου.

Στις 4 Μαΐου, ο 27χρονος Βούλγαρος Στανισλάβ Μπακατσίεφ, συνελήφθη και μετά από μαραθώρια ανάκριση ομολόγησε ότι εκείνος τεμάχισε το παιδί του, δίχως ίχνος μετάνοιας.

Ο ίδιος επί τρεις συνεχόμενες ημέρες τεμάχιζε τα μέλη του παιδιού, τα πολτοποιούσε και τα μαγείρευε, για να μοιάζουν με πεταμένο φαγητό και τα σκορπούσε. Άλλα στη λεκάνη, άλλα σε σακούλες και άλλα σε διάφορους κάδους, προσπαθώντας να εξαφανίσει κάθε ίχνος της μικρής.

Μετά το αποτρόπαιο έγκλημα πούλησε για λίγα ευρώ την κούνια, το καρότσι και τα παιχνίδια της μικρής, σε έναν Ρουμάνο. Ο ίδιος παραδέχθηκε μόνο τον τεμαχισμό της Άννυ και όχι όλα όσα ακολούθησαν. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κίνητρο αποτέλεσε η ζήλια που έτρεφε για τη σύντροφό του.

anny-cnn.jpg
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή φυλάκισης δύο ετών στον Στανισλάβ Μπακατσίεφ (ή Σάββα) ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοχρησία και περιύβριση νεκρού, καθώς ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως τεμάχισε το κοριτσάκι, το πτώμα του οποίου δεν βρέθηκε ποτέ.

Για τη μητέρα του 4χρονου κοριτσιού, η οποία πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή, το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση.

Η άγρια δολοφονία Σεργιανόπουλου στο Παγκράτι

Ήταν Τετάρτη 7:40 το πρωί της 4ης Ιουνίου 2008, στην οδό Μετεώρων 14 στο Παγκράτι, όταν η είδηση της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου, ο οποίος βρέθηκε κατακρεουργημένος με 21 μαχαιριές στην καρδιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες, μέσα στο ρετιρέ του, σόκαρε την Ελλάδα.

Το άψυχο σώμα του ηθοποιού μέσα σε λίμνη αίματος, εντόπισε η οικιακή βοηθός, η οποία επισκεπτόταν συχνά το διαμέρισμα. Η πόρτα είχε παραβιαστεί μόνο εσωτερικά, κάτι που μαρτυρούσε πως το θύμα γνώριζε τον δράστη και πιθανότατα εισήλθαν μαζί στο σπίτι.

25-10-09-image-65b23366186b8.jpg
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος
EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος ήταν πεσμένος στο σαλόνι, ολόγυμνος και «κατασφαγμένος». Άδεια μπουκάλια από μπύρες, ποσότητες κοκαΐνης και τασάκια γεμάτα τσιγάρα, συνέθεταν το υπόλοιπο σκηνικό.

Φονικό όπλο ήταν ένα κουζινομάχαιρο, το οποίο ο δράστης άφησε στον τόπο του εγκλήματος, πλένοντάς το πρόχειρα και τοποθετώντας το σε συρτάρι της κουζίνας, μαζί με άλλα μαχαίρια.

Επίσης εντοπίστηκαν ίχνη αίματος στην κουρτίνα της μπανιέρας, στον νιπτήρα και σε μια πετσέτα, κάτι που σημαίνει ότι ο δολοφόνος είχε επιχειρήσει να πλύνει και να σκουπίσει τα αποτυπώματά του.

Αμέσως ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη, ενώ ενάμιση μήνα μετά, τον Ιούλιο του 2008, ένας 30χρονος Γεωργιανός, εν ονόματι Ντέιβιντ Μουρτικνέλι, συλλαμβάνεται ως ύποπτος, μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος -λίγες ημέρες αργότερα- ομολογεί τη δολοφονία Σεργιανόπουλου, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις έρευνες, καθώς ταυτοποιήθηκαν δακτυλικά, παλαμικά και πελματικά αποτυπώματα του Μουρτικνέλι, στο σπίτι του ηθοποιού.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ηθοποιός τον προσέγγισε στην πλατεία Βικτωρίας τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου και του ζήτησε να πάνε σπίτι του προκειμένου να κάνουν χρήση κοκαΐνης, ενώ του υποσχέθηκε πως θα καλούσαν και κοπέλες «για να περάσουν καλά». Όπως υποστήριξε ο Γεωργιανός, πράγματι έκαναν χρήση ναρκωτικών, αλλά όταν επιχείρησαν να συνευρευθούν ερωτικά, ο δράστης είπε ότι ο ηθοποιός τού ζήτησε να έχει παθητικό ρόλο, κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμούσε, όπως είπε, γι΄αυτό και τον σκότωσε.

metewrwn.jpg
Η πολυκατοικία της οδού Μετεώρων στο Παγκράτι, στο ρετιρέ της οποίας βρέθηκε νεκρός ο Νίκος Σεργιανόπουλος.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Κατά την εισαγγελέα, κίνητρο της δολοφονίας ήταν η ληστεία. Ωστόσο, οι ανατροπές διαδέχονταν η μία την άλλη, καθώς ο Γεωργιανός έπεφτε συνεχώς σε αντιφάσεις και η απολογία είχε κενά.

Τον Νοέμβριο του 2009 ο δράστης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για ληστεία, παράνομη οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στη χώρα, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, ωστόσο, λίγο αργότερα, υπήρξε αναίρεση της απόφασης, με την εισαγγελέα να ζητά να καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2013 με συντριπτική πλειοψηφία το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών έκρινε ένοχο τον Γεωργιανό για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και έτσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ το 2015 απερρίφθη από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση του κατηγορούμενου με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση.

Γιώργος Σκιαδόπουλος: Τεμάχισε τη σύντροφό του και την έψαχνε σε τηλεοπτικές εκπομπές

Ένας παράφορος έρωτας που ξεκίνησε στο κρουαζιερόπλοιο Galaxy με προορισμό την Καραϊβική, τον Νοέμβριο του 1997, έμελλε να καταλήξει σε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

Ο τότε 22χρονος Γιώργος Σκιαδόπουλος, αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού, γνωρίζει την 29χρονη Τζούλι Μαρί Σκάλι, πρώην μοντέλο και παντρεμένη επί σειρά ετών με τον δεύτερο σύζυγό της, έχοντας ήδη μια μικρή κόρη.

Η γνωριμία τους προχώρησε γρήγορα, αφού μέσα σε λίγους μήνες η Τζούλι παίρνει διαζύγιο, εγκαταλείπει την Αμερική και έρχεται να εγκατασταθεί στην Καβάλα. Πολύ γρήγορα όμως, άρχισαν οι έντονοι καβγάδες και οι στιγμές του εξωτικού τους ταξιδιού κατά την κρουαζιέρα φάνταζαν πλέον ως κάτι πολύ μακρινό, με φόντο το χειμερινό τοπίο της επαρχίας. Η Τζούλι είχε μάθει να ζει αλλιώς. Επιπλέον, της έλειπαν η κόρη της -την κηδεμονία της οποίας παραχώρησε στον άνδρα της- αλλά και η Αμερική.

26-02-16-image-65b3beba35959.jpg
Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος και η άτυχη Τζούλι Σκάλι
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Στις 8 Ιανουαρίου του 1999, έλαβε χώρα ο τελευταίος τσακωμός του ζευγαριού. Οι δυο τους ταξίδευαν από την Καβάλα προς την Αθήνα, όταν πάνω στη διαμάχη, ο Σκιαδόπουλος έκανε έναν απότομο ελιγμό με το αυτοκίνητό του σε έναν χωματόδρομο κοντά σε μια λίμνη, βγαίνοντας από την Εθνική Οδό. Αμέσως μετά, στραγγάλισε την Τζούλι. Κατόπιν, επιχείρησε να κάψει το πτώμα της χωρίς να τα καταφέρει.

Έπειτα, μέσα σε πανικό, πήγε στο σπίτι της γιαγιάς του, πήρε μια μεγάλη βαλίτσα και έβαλε μέσα το πτώμα της. Ωστόσο, επειδή το κεφάλι της Τζούλι εξείχε, το έκοψε με σιδεροπρίονο. Έπειτα, επέστρεψε στην Εθνική Οδό, πέταξε τη βαλίτσα με το ακέφαλο πτώμα στη λίμνη και το κεφάλι της στη θάλασσα.

Ακολούθησε ένα πολυήμερο θρίλερ, με τον Σκιαδόπουλο να κατασκευάζει ψεύτικες ιστορίες προκειμένου να καλύψει το έγκλημά του, ενώ παράλληλα αναζητούσε την Τζούλι εναγωνίως σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ωστόσο, οι απανωτές αντιφάσεις στις οποίες είχε υποπέσει μέσω των καταθέσεών του, τον οδήγησαν στην ομολογία. «Εγώ τη δολοφόνησα, αλλά ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου», είπε ο Σκιαδόπουλος. Μάλιστα, υπέδειξε στους αστυνομικούς πού πέταξε το πτώμα της Τζούλι, όμως το κεφάλι της δεν εντοπίστηκε ποτέ.

Ο Σκιαδόπουλος καταδικάστηκε πρωτόδικα το 1999 σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο η ποινή του μειώθηκε σε 23 χρόνια λόγω πρότερου έντιμου βίου και καλής διαγωγής μετά την πράξη, το 2002 στο Εφετείο. Τελικά, αποφυλακίστηκε το 2009 με περιοριστικούς όρους, εκτίοντας συνολική ποινή δέκα ετών.

Υπόθεση Δουρή: Ο άνθρωπος που βίασε και σκότωσε τον 6χρονο γιο του

Ήταν βράδυ, 31 Δεκεμβρίου του 1993, όταν ο 6χρονος Νίκος άργησε να επιστρέψει στο σπίτι, κάνοντας τους γονείς και τα αδέρφια του να ανησυχήσουν. Οι γονείς του, Μανώλης και Γεωργία Δουρή, μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου, στην Ερμιόνη, για να δηλώσουν την «εξαφάνιση» του γιου τους. Οι έρευνες ξεκίνησαν αμέσως.

Τις επόμενες ώρες ακολούθησε ένα θρίλερ, με τον ελαιοχρωματιστή Μανώλη Δουρή, οικογενειάρχη με επτά παιδιά, να ψάχνει δήθεν για τον γιο του μαζί με τους συγχωριανούς του, ενώ καταριόταν τον δολοφόνο του Νικολάκη, παίζοντας «θέατρο».

Τελικά, λίγες ώρες μετά, ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, ο μικρός Νίκος βρίσκεται νεκρός, βασανισμένος και κακοποιημένος σεξουαλικά, κρυμμένος σε ένα μαντρότοιχο πίσω από το σπίτι της οικογένειας.

Η εξέταση του ιατροδικαστή έδειξε φρικιαστικά στοιχεία.

douris.jpg
Ο Μανώλης Δουρής
EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Ο Μανώλης Δουρής θεωρήθηκε ύποπτος, κλήθηκε σε διαδοχικές καταθέσεις, πέφτοντας συνεχώς σε αντιφάσεις. Τελικά, «έσπασε» ομολογώντας το μεγάλο του μυστικό, ότι αυτός βίασε κτηνωδώς και σκότωσε το ίδιο του το παιδί!

Κατά τον ίδιο, αιτία ήταν μια αόριστη ασθένεια που τον κυρίευε, καθώς τον έπιαναν κρίσεις και δεν ήξερε τι έκανε. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Δουρής ήταν ένας άνθρωπος με έντονα ψυχολογικά προβλήματα που έπασχε από το «σύνδρομο της Κύπρου», καθώς πολέμησε το 1974 στην Κύπρο αντιστεκόμενος στην εισβολή των Τούρκων.

Ο Δουρής κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάθειρξη 20 ετών για τον βιασμό του παιδιού του και φυλάκιση ενός έτους για αιμομιξία.

Χρειάστηκε να αλλάξει τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ κακοποιήθηκε και βιάστηκε από τους βαρυποινίτες που τήρησαν τον «άγραφο νόμο της φυλακής».

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996, ο Δουρής αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του στις φυλακές της Τρίπολης. Οι φύλακες τον βρήκαν κρεμασμένο με το καλώδιο της τηλεόρασης.

Για αρκετούς μήνες δεν τον είχε επισκεφθεί κανείς στη φυλακή, ενώ ακόμα και η οικογένειά του που στην αρχή επέμενε στην αθωότητά του, σταμάτησε να τον στηρίζει. Λίγο πριν απαγχονιστεί, φώναζε ότι ήταν αθώος

«Από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού. Μπορεί άλλος να είναι ο βιαστής κι άλλος ο δολοφόνος» είχε υποστηρίξει ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης που είχε ερευνήσει την υπόθεση.

Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε τον Δουρή ένοχο για όλες τις κατηγορίες.

Αν ανατρέξει κανείς πίσω στον χρόνο, θα βρει πολλές ακόμα περιπτώσεις δολοφονιών που συντάραξαν την κοινή γνώμη, αλλά και ανεξιχνίαστες υποθέσεις που δεν μπήκαν στο συρτάρι, τόσο σε Τμήματα Ασφάλειας της Περιφέρειας αλλά και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι «Σατανιστές της Παλλήνης», το 1992-1993, με την «τριάδα» των Ασημάκη Κατσούλα, Μάνο Δημητροκάλλη και Δήμητρα Μαργέτη, οι οποίοι έκαναν τελετές μαύρης μαγείας στην Παλλήνη και στο Κορωπί, όπου κακοποίησαν, βίασαν και διέπραξαν δύο δολοφονίες για να «προσφέρουν στον σατανά» τα θύματα.

Η υπόθεση του Παναγιώτη Φραντζή, τον Ιούνιο του 1987, ο οποίος επί σχεδόν τέσσερις ώρες τεμάχιζε τη σύζυγό του, Ζωή.

Το 1985, η «Εταιρεία Δολοφόνων», τα μέλη της οποίας δολοφόνησαν οκτώ ηλικιωμένους, συντάσσοντας πλαστές διαθήκες προκειμένου να λάβουν την περιουσία τους.

Τον Ιανουάριο του 1992, όταν η 56χρονη Μαρία Σαμπανιώτη, δηλητηρίασε επτά άτομα -όλοι φίλοι και γείτονες μεταξύ τους- προσφέροντας τους ως «δώρο» τηγανόψωμα που η ίδια είχε φτιάξει βάζοντας μέσα παραθείο. Αιτία; H εκδίκηση, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, καθώς δεν επιθυμούσαν το προξενιό της Σαμπανιώτη, αφού η ίδια ήθελε να παντρέψει τις κόρες της με τους δύο γιους της οικογένειας.

Το «έγκλημα της Σαντορίνης», με τη δολοφονία της νεαρής δασκάλας από τον μάγειρα σύζυγό της τον Αύγουστο του 2008, ο οποίος την αποκεφάλισε και στη συνέχεια περιφερόταν στους δρόμους του χωριού με το κεφάλι στο ένα χέρι και το φονικό μαχαίρι στο άλλο.

Το μακελειό στη βίλα της Εκάλης, το 1991, με την τετραπλή δολοφονία της οικογένειας Χρυσαφίδη, με βασικό ύποπτο τον Ταϊλανδό μπάτλερ, ένα έγκλημα που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Η φρικτή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη το 2018, η οποία βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε από δύο άνδρες στο νησί της Ρόδου.

Η υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου που απήχθη το 2012, με τους δράστες του εγκλήματος να βρίσκονται στη φυλακή, αλλά κανείς δεν έχει αποκαλύψει πού βρίσκεται το πτώμα του, αλλά και η εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ, η σορός του οποίου δεν έχει βρεθεί ακόμα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ