ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Στην «κατάψυξη» η μισή χώρα: Χιόνια φέρνει η ψυχρή εισβολή από τα Βαλκάνια

Στην «κατάψυξη» η μισή χώρα: Χιόνια φέρνει η ψυχρή εισβολή από τα Βαλκάνια
ΙΝΤΙΜΕ

Ψυχρή εισβολή από τα Βαλκάνια, θα προκαλέσει βουτιά του υδραργύρου έως και δέκα βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα,  με τα χιόνια να πέφτουν έως και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η κακοκαιρία που καταφτάνει από τα Σκόπια και την Βουλγαρία, θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το τσουχτερό κρύο σε πάρα πολλές περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα, κυρίως το Σάββατο και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Π. Γιαννόπουλο, η ψυχρή εισβολή από τα Βαλκάνια θα επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα, όχι όμως με τα ίδια καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος, τόνισε ότι το Σάββατο η χώρα θα είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς στα βόρεια της επικράτειας θα επικρατούν καθαρά χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες ενώ από την Λάρισα και κάτω ο υδράργυρος θα είναι καλός.

Πώς θα κινηθεί η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια προς τα νότια της χώρας

«Την Παρασκευή η θερμοκρασία σε περιοχές όπως στην Κρήτη έφτασε τους 25 βαθμούς, στην Αθήνα μέχρι 20 βαθμούς και σε περιοχές της Μακεδονίας ο υδράργυρος κυμάνθηκε μέχρι τους19 βαθμούς.

Όμως το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, η Ελλάδα από απόψεως καιρικών φαινομένων θα είναι χωρισμένη στα δύο» λέει στο CNN GREECE, κ. Γιαννόπουλος και εξηγεί:

«Από την Λάρισα και κάτω η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 18 βαθμούς όπως και στην Κρήτη με τους νοτιάδες να κυριαρχούν.

Όμως στην Βόρεια Ελλάδα το πρωί του Σαββάτου, ξεκινά με βαριά συννεφιά, βροχές.

Πριν από το μεσημέρι και καθώς κατεβαίνουν από Σκόπια και Βουλγαρία αέριες οι βροχές θα γίνονται χιονόνερο και στη συνέχεια χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Από το βράδυ θα πέσει χιόνι σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος αναφέροντας ότι θα πέσει αρκετό χιόνι σε Κοζάνη Φλώρινα Καστοριά Πτολεμαΐδα , Δράμα.

Παράλληλα ο κ. Γιαννόπουλος μας λέει ότι στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει (όχι μόνο στον Χορτιάτη) κυρίως το Σάββατο το βράδυ.

«Βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή θα πέσει χιόνι και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία από τους 19 βαθμούς θα πέσει στους 9. Και το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή θα πέσει και άλλο ο υδράργυρος».

Αναφερόμενος στην πορεία της κακοκαιρίας την Κυριακή ο μετεωρολόγος μας εξηγεί ότι οι ψυχρές μάζες από τα Βαλκάνια θα κατέβουν και πιο νότια της χώρας.

«Την Κυριακή οι ψυχρές αέριες μάζες κατεβαίνουν προς τα νότια. Θα χιονίσει σε ημιορεινά στα Τρίκαλα Λάρισα, Καρδίτσα, Πήλιο Παρνασσό, Καλάβρυτα, Πάρνωνα.

Το σημαντικό θα είναι επίσης οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο οι οποίοι πιθανότατα να προκαλέσουν και απαγόρευση απόπλου».

Ήπια τα φαινόμενα στην Αττική

Σε ότι αφορά το πως θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία την Αθήνα ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι στο κέντρο η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 12 βαθμοί από τους 19.

«Η Αθήνα την Κυριακή θα έχει θερμοκρασία έως και 12 βαθμούς με θυελλώδεις ωστόσο ανέμους Ευβοϊκό και Σαρωνικό.

Επίσης μπορεί να σημειωθούν λιγοστές βροχές ενώ δεν αποκλείεται να ρίξει και κάποια αμελητέα νιφάδα χιονιού στην Πάρνηθα.

Την Δευτέρα θα υπάρχει ήλιος σε όλη τη χώρα με εξαίρεση την Κρήτη όπου θα βρέχει.

Τα 8 και 9 μποφόρ από την Δευτέρα θα αρχίσουν να εξασθενούν

Στην Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί παγετός. Από Τρίτη θα ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει η θερμοκρασία πανελλαδικά» καταλήγει ο μετεωρολόγος κ. Γιαννόπουλος.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά:

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο .

β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ