ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου - Το «αντίο» του γιου της Παύλου

Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου - Το «αντίο» του γιου της Παύλου
EUROKINISSI/ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγος και πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη αλλά και μητέρα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή γιος της Παύλος Γερουλάνος, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Αντίο μανούλα μου γλυκιά» έγραψε και της αφιέρωσε ένα τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού.

Ποια ήταν η Αιμιλία Γερουλάνου

Η Αιμιλία Γερουλάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Ήταν κόρη του Παύλου Καλλιγά, συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Ειρήνης Μπενάκη, κόρη του Αντώνη Μπενάκη και εγγονή του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας το 1959.

Ξεκίνησε να εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη το 1967, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα.

To 1985 έγινε υποδιευθύντρια στο Μουσείο Μπενάκη, το 2000 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και το 2005 πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2018.

Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη Αντώνη Τρίτση.

Ήταν παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο, με τον οποίο είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον Παύλο, την Ειρήνη, την Μαρίνα και την Δέσποινα, η οποία ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, και η οποία πέθανε πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023 από χρόνια πάθηση.

Επίσης απέκτησε τέσσερα εγγόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ