ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η πρώτη πανσέληνος του 2024 - Γιατί ονομάστηκε «Φεγγάρι του Λύκου»

Σήμερα η πρώτη πανσέληνος του 2024 - Γιατί ονομάστηκε «Φεγγάρι του Λύκου»
ΙΝΤΙΜΕ

Το «Φεγγάρι του Λύκου» όπως αποκαλείται η πρώτη πανσέληνος για το 2024, θα φωτίσει τον ουρανό αργά το βράδυ της Πέμπτης 25ης  Ιανουαρίου.

Στην Ελλάδα η πανσέληνος του Ιανουαρίου θα φτάσει στην κορύφωσή της χαράματα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, δώδεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα αστρονομικά γεγονότα του χειμώνα, αφού δεν υπάρχουν πολλές βροχές μετεωριτών, πλανητικές ευθυγραμμίσεις ή άλλα σπάνια φαινόμενα.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου αποκαλείται και «Το Φεγγάρι του Λύκου», και αυτό επειδή κατά την διάρκεια αυτού του φαινομένου ακούγονται δυνατά τα ουρλιαχτά των λύκων.

Παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε, ωστόσο σήμερα έχει γίνει γνωστό ότι οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Μεταξύ των λόγων που οι λύκοι ουρλιάζουν είναι για να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού.

Τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι επίσης γνωστή με τα εξής ονόματα: «Κεντρικό Φεγγάρι»- επειδή εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα- «Κρύο Φεγγάρι», «Φεγγάρι του Πάγου» και «Σκληρό Φεγγάρι».

Στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να εμφανιστεί στον ουρανό η επόμενη πανσέληνος η οποία είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Χιονιού» λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων που συχνά συμβαίνουν τον εν λόγω μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ