ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι : Δεν ειπωθηκε λεξη για νεκρους είπε η Δούρου

Δίκη Μάτι : Δεν ειπωθηκε λεξη για νεκρους είπε η Δούρου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ευθύνες στην Πυροσβεστική για τη μη οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων στο Μάτι επέρριψε σήμερα Παρασκευή η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου συνεχίζοντας την απολογία της στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή η Ρένα Δούρου «κάλυψε» τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως πριν από την περιβόητη συνέντευξη Τύπου "δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς..." από τα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Η Ρένα Δούρου απολογούμενη είπε ότι δεν ειπώθηκε λεξη για νεκρους, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ανέφερε ακόμη ότι εκείνο το βράδυ που βρισκόταν στο ΕΣΚΕ, από τις 20:00 και όλοι της έλεγαν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα, ακόμα όμως και όταν άρχισε η ενημέρωση του Πρωθυπουργού.

«Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Εχουμε καταστροφη στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς.Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν» είπε η Ρένα Δούρου στην απολογία της.

Όσον αφορά το σκέλος της κατηγορίας που της αποδίδεται για τη μη οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων, η κυρία Δούρου τόνισε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε εις της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι.

Σε όλα τα στάδια προληπτικό ,αυξημένης ετοιμότητας κατάσβεση φωτιάς η περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν αλλά αρκετά μέλη της περιφέρειας.»
Η κατηγορουμένη εξήγησε ότι σε κανένα από τα τηλέφωνα που έγιναν ο υπαρχηγός Πυροσβεστικής δεν ζήτησε τίποτα από την Περιφέρεια.

«Στις 7.21 τηλεφώνησα στο Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ τι συμβαίνει. Μου απαντά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο.

Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιές.Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια..Εγω πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη…

Ο Χιώνης με τον οποίο μίλησε υπάλληλος της Περιφέρειας όταν ρώτησε αν χρειάζεται κάτι από την περιφέρεια...Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο.

Η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε ένα συνδράμει στο διασωστικό έργο.Αλλα εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων.

Ειδα τον Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ,ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε.

Ηταν 8.25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς.Οσο χρόνο βρισκόμουν εκεί ρωτούσα και ρωτούσαμε όποιον περνούσε από μπροστά τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα και μου έδιναν την ίδια απάντηση πως τα πράγματα είναι δύσκολα.»

Η κυρία Δούρου περιέγραψε πως αυτό που θυμάται είναι ότι «υπήρχε φόβος,ανησυχία, παγωμάρα.Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί…Η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε.

Γύρω στις 9.30 παρακολούθησαν συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ακομα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και είχε σβήσει στη θάλασσα…Ενημέρωσα για τη φροντίδα των πληγέντων.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες της μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας για παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

«Προσωπικά εγώ και τα στελέχη διαρκώς προσπαθούσαμε να μάθουμε αν υπήρχε κίνδυνος και το μπορούσαμε να κάνουμε,δεν οχυρωθηκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 5.30 η αίσθηση είναι ότι η φωτιά ήταν ερπουσα σε χαμηλή βλάστηση. Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς» είπε η κυρία Δούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ