ΕΛΛΑΔΑ

ΚΚΕ Θεσσαλίας: «Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για τη γη και το εισόδημά τους»

ΚΚΕ Θεσσαλίας: «Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για τη γη και το εισόδημά τους»
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καταγγέλλοντας «την επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς» από αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην Καρδίτσα και τη Λάρισα, «χρησιμοποιώντας μάλιστα γκλομπς και χημικά, προχωρώντας σε συλλήψεις».

«Χαιρετίζουμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεπερνώντας πιέσεις, συκοφαντικές επιθέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενους της, βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκα έξω από την Καρδίτσα, τον Πλατύκαμπο, το Ριζόμυλο, το Ζάρκο, παλεύοντας για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η τρομοκρατία και η καταστολή αποκαλύπτουν ξανά το εχθρικό πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού. Έτσι, το κράτος είναι αποτελεσματικότατο, όταν στέλνει κλούβες, ΜΑΤ, ασφαλίτες, απέναντι στα μπλόκα και στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις. Το ίδιο κράτος ωστόσο στάθηκε ”ανήμπορο” και ”απροετοίμαστο” να προστατέψει τον λαό της περιοχής από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη που ”έπνιξαν” ζωές και περιουσίες. Αλλά και από τότε μέχρι σήμερα που δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την αποκατάσταση και αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων πλημμυροπαθών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζει τις μορφές πάλης που επιλέγουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες αλλά και τα δίκαια αιτήματα για:

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

- Αποζημιώσεις στο 100%, για τις ζημιές σε παραγωγή , αγροτικό κεφάλαιο, μηχανήματα, αποθήκες, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων (χωρίς ΣΔΙΤ) καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

Σημειώνει ότι στόχος αυτών των πολιτικών είναι «η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια» και προσθέτει: «Αυτό τον στόχο υπηρετεί και το σχέδιο ”ανασυγκρότησης” της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

- σχέδια περεταίρω εμπορευματοποίησης του νερού, που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής

- αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια

- επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης ”Πράσινης Ενέργειας” που χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι στα τιμολόγια του ρεύματος

- την ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης ότι «στην ίδια πολιτική είναι δεσμευμένοι με θέσεις και με έργα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» και υπογραμμίζεται: «Καμία εμπιστοσύνη, καμιά συναίνεση στους διάφορους "σωτήρες", που το μόνο που κάνουν είναι να κατευνάζουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα του λαού που παλεύει να ορθοποδήσει».

«Οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, συλλογικά παλεύοντας, έχουμε πιθανότητες να αποσπάμε κατακτήσεις, να βάζουμε φρένο στα χειρότερα», αναφέρεται μεταξύ άλλων, καταλήγοντας:

«Το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να νικήσουν τα μπλόκα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ