ΕΛΛΑΔΑ

Απόδοση τιμών στον ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο παρουσία Δένδια

Απόδοση τιμών στον ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο παρουσία Δένδια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό, κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η  Ιανουαρίου 1996, τέλεσε o  Δήμος Πειραιά χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Δανιήλ Ψωίνου, ο οποίος εκπροσώπησε  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε σε συγκινησιακό κλίμα, στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση, του Βουλευτή Α΄ Πειραιώς Κώστα Κατσαφάδου, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα, του Aρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη, του Κυβερνήτη της πυραυλακάτου «ΤΠΚ Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» κ. Σπηλιωτόπουλου. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των αρχών και φορείς της πόλης, καθώς και πλήθος κόσμου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε: «Ο Δήμος Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, τιμά τη μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Πειραιώτη αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, την τραγική νύχτα των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου 1996. Με αυτό το ετήσιο μνημόσυνο, θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του Παναγιώτη Βλαχάκου που έχασε τη ζωή του, υπερασπιζόμενος τότε την πατρίδα μας, αλλά και την τιμή όλων των Ελλήνων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό του, τόνισε :«Με ιδιαίτερη τιμή βρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση μνήμης εδώ στον Πειραιά. Τιμάμε τη μνήμη του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, 28 χρόνια μετά τη νύχτα των Ιμίων, μαζί με τη μνήμη του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ και του Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ. Έπεσαν και οι τρεις υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Υπό συνθήκες αντίξοες αλλά με αίσθημα καθήκοντος. Και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς Νίκος Βλαχάκος, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε: «Ημέρα μνήμης, ημέρα σκέψης. Κάποιοι άνθρωποι γεννιόνται για να γίνουν ήρωες. Είναι αυτοί που πίστεψαν και αγάπησαν περισσότερο την πατρίδα.Θυσιάστηκαν τιμώντας επάξια το εθνόσημο και τη στολή τους. Τόλμη, γενναιότητα και αυτοθυσία, είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό μας για τον Τάκη, τον Χριστόδουλο και τον Έκτορα. Πέρασαν 28 χρόνια από εκείνη τη νύχτα, όμως ο πόνος και οι μνήμες για την απώλεια του αδελφού μου παραμένουν αναλλοίωτες στην ψυχή μου. Μοναδική παρηγοριά, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, το γεγονός πως ξέρω πολύ καλά, όπως και οι περισσότεροι από εσάς, ότι τα τρία αυτά παλικάρια χάθηκαν για την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας. Σκοπός τους η διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων. Στόχος τους τα σύνορά μας να είναι πάντα γαλάζια. Τα δικά μας σύνορα γαλάζια κι όχι κάποιων άλλων».

Στη συνέχεια, ο κ. Βλαχάκος συγκινημένος προσέφερε στον Κυβερνήτη της πυραυλακάτου «ΤΠΚ Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» κ. Σπηλιωτόπουλο, το πηλίκιο που φορούσε ο ήρωας ως υποπλοίαρχος.

Στην τελετή απέδωσαν τιμές η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ