ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Avgi: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς - Προβλήματα σε δρόμους, λιμάνια και τα κλειστά σχολεία

Κακοκαιρία Avgi: Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς - Προβλήματα σε δρόμους, λιμάνια και τα κλειστά σχολεία
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Avgi», καθώς την Τρίτη κορυφώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και σταδιακά μέχρι και το πρωί της Τετάρτης (31/1) αναμένεται εξασθένιση. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόγνωση θα συνεχιστεί απόψε η χιονόπτωση κυρίως στις περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, δημιουρώντας έκτακτες συνθήκες σε σχολεία και μετακινήσεις. 

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από το πρωί της Τετάρτης θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Η κακοκαιρία «Avgi» ήρθε «ντύνοντας στα λευκά» τα ορεινά και ημιορεινά της χώρας χωρίς ωστόσο να προκαλέσει προβληματα. Έφερε χαμηλές θερμοκρασίες και ελάχιστο χιόνι στην Αττική, με εξαίρεση τις περιοχές της Πεντέλης, της Πάρνηθας και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Οι πιο έντονες χιονοπτώσεις υπήρξαν σε Βοιωτία, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά της Κρήτης.

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, παρά την χιονόπτωση που σε αρκετές περιοχές ήταν ισχυρή το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Το θερμόμετρο έδειξε 0 βαθμούς κελσίου, το χιόνι ήταν πυκνό, ωστόσο τα εκχιονιστικά μηχανήματα κράτησαν τους δρόμους ανοιχτούς.

Στα Βίλια, το βράδυ της Τρίτης συνεχιζόταν η έντονη χιονόπτωση και ήδη το ύψος του χιονιού είχε φτάσει τα 40 εκατοστά. Σε κοντινούς οικισμούς, έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, όπως στη Μαγκούλεζα, το Κρύο Πηγάδι και τον Άγιο Νεκτάριο. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, που ξεκίνησε η χιονόπτωση επιχειρούν περισσότερα από 15 μηχανήματα έργου, τα οποία έχουν καταφέρει να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Σε λειτουργία βρίσκεται 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών, για έκτακτα περιστατικά. Λειτουργούν θερμαινόμενες αίθουσες και γίνονται και κατ’ οίκον παραδόσεις αλατιού.

Στην Εύβοια έχει αλλάξει η εικόνα από το μεσημέρι και μετά, όπου στο μεγαλύτερο μέρος, στην κεντρική και νότια Εύβοια, περισσότερο επικρατούν φαινόμενα βροχόπτωσης παρά χιονόπτωσης. Στη Σέτα Ευβοίας σε υψόμετρο 850 μέτρων έριξε τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού και σε πολλά σημεία ξεπέρασε το μισό μέτρο.

«Όλοι οι οδικοί άξονες είναι ανοιχτοί, χρειάζονται αλυσίδες στους ορεινούς όγκους, πιστεύω ότι το φαινόμενο θα περάσει και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα», ανέφερε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Βουρδάνος. Με 35 μηχανήματα έργου περιφέρεια και δήμοι κατάφεραν να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο σε όλες τις περιοχές της Εύβοιας όπου παρατηρήθηκε χιονόπτωση.

Τέλος, η Κρήτη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της «ψυχρής εισβολής», καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται χονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές του νησιού κατά τόπους έντονες μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών

Εν τω μεταξύ, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.

Ωστόσο όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση εφοδιασμού των παραπάνω οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Παγετός στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

H κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, τις τελευταίες ώρες, έχει ως εξής, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Αρκαδία

Αλυσίδες λόγω παγετού, στο δρόμο Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου, από το 15ο έως και το 35ο χλμ.

Αλυσίδες, λόγω παγετού, χρειάζονται στο δρόμο Λεωνιδίου – Μαρίου Κυνουρίας, από το 15ο έως και το 40ο χλμ.

Αλυσίδες χρειάζονται και στη θέση ” Βίλες ” έως και την Στεμνίτσα Αρκαδίας.

Τέλος, αλυσίδες χρειάζονται και στο χωριό Μεσορράχη (έως και τη θέση ΄΄ Δραγούνι ” του δρόμου Τρίπολης – Αγίου Πέτρου).

Κορινθία

Αλυσίδες, λόγω παγετού:

Δρόμος Γκούρα – Δερβένι από το 1ο έως και το 21ο χλμ

Δρόμος Γκούρα – Κιάτο, από το 10ο έως και το 15ο χλμ.

Δρόμος Κιάτο – Στυμφαλία από το 12ο χλμ.

Δρόμος Γκούρα – Λεβίδι Αρκαδίας από 1ο έως και το 21ο χλμ.

Δρόμος Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα Κορινθίας, από το 23,1ο χλμ. και πάνω.

Δρόμος Τρίκαλα – Καρυά από το 1ο χλμ. και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό της αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, από την 18.00΄ ώρα της 29.01.2024, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου τουΑυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, από το 85,2ο χλμ έως το 242,8ο χλμ και από τον Κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45,53ο χλμ, καθώς και στο σύνολο του οδικού δικτύου των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Κρήτη: Προσοχή στο Γωνιανό φαράγγι

Την προσοχή των οδηγών που σκοπεύουν να κινηθούν προς τα Ανώγεια εφιστά η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη, καθώς η χιονόπτωση στο Γωνιανό φαράγγι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων.

Οι οδηγοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, θα πρέπει μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν κινηθούν προς τα Ανώγεια τα οχήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Την ίδια ώρα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια του Αιγαίου λόγω των καιρικών φαινομένων στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των θυελλωδών βόρειων βορειοανατολικών ανέμων έντασης 9 και τοπικά 10 μποφόρ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Η κακοκαιρία Avgi θα κρατήσει και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου αρκετά σχολεία κλειστά. Ανάμεσα σε αυτά, το κουδούνι δεν θα χτυπήσει αύριο στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε Βίλια και Ερυθρές. Αυτή την απόφαση πήρε ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, καθώς ο παγετός που επικρατεί σε όλη την περιοχή καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη μετακίνηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές με τα κλειστά σχολεία.

ΕΜΥ: Τα χαρακτηριστικά του καιρού την Τετάρτη

Στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα.

Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τοπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπου στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα δυτικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά με τοπικές βροχές, οι οποίες στις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 και στις Σποράδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά - ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι..
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 02-02-2024
Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη και το Θερμαικό τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ