ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Avgi»: Τέλος οι υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική

Κακοκαιρία «Avgi»: Τέλος οι υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

Αίρεται με απόφαση της Τροχαίας το μέτρο του υποχρεωτικού εφοδιασμού των αυτοκινήτων με αντιολισθητικές αλυσίδες  στην Αττική, που είχε επιβληθεί λόγω της κακοκαιρίας «Avgi».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση «με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, αίρεται ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, για το σύνολο του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής».

Το μέτρο ίσχυε από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) σύμφωνα με το οποίο τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών όφειλαν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει τον εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα, «κατάλληλα για το όχημα» από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους «και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν».

Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο είναι 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παρ 26 & 27 του άρθρου 81).

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης:

  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ