ΕΛΛΑΔΑ

Πολυχρονόπουλος: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι κινήσεις του ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας

Πολυχρονόπουλος: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι κινήσεις του ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», σε βάρος του οποίου ασκήθηκαν διώξεις για κατάχρηση μεγάλου μέρους των δωρεών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Για αυτό εξάλλου μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία τόσο του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας όσο και συγγενικών του προσώπων θα παραμείνουν δεσμευμένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας ελέγχεται για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ οι συγγενείς του για συνέργεια σε ξέπλυμα.

Το πόρισμα για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στο πόρισμα που των αρμόδιων οικονομικών αρχών αναφέρεται μεταξύ άλλων για τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας:

«Συγκρότησαν ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα δαπανηθούν αποκλειστικά για κοινωνικό- μη κερδοσκοπικό σκοπό, μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας “Ο άλλος άνθρωπος”.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών, το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω περαιτέρω μεταφοράς τους σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιγνίων, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών”, σύμφωνα με την επιστάμενη έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Επίσης μέσα σε δύο χρόνια, από 4 τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται ότι ανήκουν σε συγγενείς του επικεφαλής του “Αλλου Ανθρώπου” και στους οποίους συγκεντρώθηκαν περισσότερα του 1 εκατ. €, μεταφέρονταν μεγάλα ποσά προς λογαριασμούς Paypal, που συχνά χρησιμοποιούνται για on- line στοιχηματισμό. Παράλληλα, διαπιστώνονται και διαδοχικές τραπεζικές αναλήψεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύονται σε ηλεκτρονικό τζόγο. Έσοδα από αυτόν επιστρέφουν στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, “ξεπλένονται” και θεωρούνται προσωπική περιουσία των συγγενών του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας, Νίκος Αλεξανδρής, είπε: «Μόλις τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις για το τάδε και το τάδε ποσό, τότε θα δώσει αναλυτικές απαντήσεις. Νομίζω ότι εύκολα θα μπορεί να αποδειχθεί η προέλευση και η κατεύθυνση των χρημάτων που ερευνώνται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ