ΕΛΛΑΔΑ

Αίγινα: Έρευνα για τη ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό μετά από μήνυση για δολιοφθορά

Αίγινα: Έρευνα για τη ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό μετά από μήνυση για δολιοφθορά
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Εντολή στο Λιμενικό έδωσε η Εισαγγελία Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό το νησί της Αίγινας.

Μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, η Εισαγγελία Πειραιά έδωσε εντολή στο Λιμενικό, εντός μία εβδομάδας, να έχει εξάγει πόρισμα για τα αίτια που προκάλεσαν τη ζημιά.

Βατραχάνθρωποι του λιμενικού βούτηξαν στο σημείο, πραγματοποιώντας αυτοψία, και σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πιθανότατα έγινε έκρηξη στον υποθαλάσσιο αγωγό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχουν σημειωθεί τέσσερις πράξεις δολιοφθοράς σε διαφορετικά σημεία του υποθαλάσσιου αγωγού.

Σε παλαιότερο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται το σημείο όπου ο δράστης ή οι δράστες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό.

Η ζημιά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκλήθηκε από έκρηξη, σημειώθηκε σε βάθος 48 μέτρων και σε απόσταση 800 μέτρων από την Περάνη Σαλαμίνας.

«Το σκύρο έφυγε κάτω από τη μπετονένια κουβέρτα κι είναι εμφανές ότι είχαμε έκρηξη εκεί», δήλωσε ο κατασκευαστής του έργου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Την Παρασκευή η κατασκευάστρια εταιρεία έριξε ρομποτική κάμερα ώστε να κάνει την πρώτη καταγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό από τις 24 Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά στην αποκατάσταση της ζημιάς μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από το Λιμενικό, η εταιρεία θα σηκώσει το προστατευτικό υλικό του αγωγού για να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αποκατάσταση, με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

Το νησί υδροδοτείται από γεωτρήσεις, ωστόσο το νερό δεν είναι πόσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ