ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη
Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Μουδανιών ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM / EUROKINISSI

«Μπλόκο» στην μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών, που είχε προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έβαλε η ΕΛΑΣ στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, με αποτέλεσμα να σταματήσουν περίπου 40 τρακτέρ στο ύψος του Λακκώματος και να αποκλείσουν το δρόμο.

Οι αγρότες προσπάθησαν να συνεχίσουν την πορεία τους από παράδρομο, όμως οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην ΕΟ Θεσσαλονίκης - Μουδανιών ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM / EUROKINISSI

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του κλάδου, από την πρώτη στιγμή έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Χαλκιδικής Φιλοκλής Κοτζιάς δήλωσε ότιοι αγρότες σκοπεύουν να επιδώσουν στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη ψήφισμα με τα αιτήματά τους, θέτοντας στην κορωνίδα των προσδοκιών τους «τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, το 90%».

Περίπου 40 τρακτέρ συμμετέχουν στη μηχανοκίνητη -ειρηνική, όπως της χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς- πορεία των αγροτών προς το ΥΜΑΘ, ενώ στον κόμβο των Μουδανιών παραμένουν 120 τρακτέρ. Μετά την επίδοση του ψηφίσματός τους στον υφυπουργό, οι αγρότες θα επιστρέψουν στο μπλόκο, στον κόμβο των Μουδανιών.

Κρίσιμη μέρα, πάντως, θεωρείται η αυριανή (Τρίτη 6/2), όταν και θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων, με τους ίδιους πάντως να επιστρέφουν στα μπλόκα, προχωρώντας σε συμβολικό κλείσιμο δρόμων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ήδη αποφασίστηκε η ενίσχυση στα ήδη υπάρχοντας μπλόκα σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Μάλγαρα.

Τρακτέρ θα κατέβουν και προς τη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν μέρος στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη που θα ληφθούν αποφάσεις για το αύριο των δράσεών τους, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου να υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση σκοπεύει να τους μοιράσει ψίχουλα».

Oι αγρότες του Νομού Σερρών θα κλείσουν σήμερα στη 1 μ.μ. συμβολικά την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού.

Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 - 20 λεπτών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και θα γίνει σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται δε πως οι αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, θα τα μεταφέρουν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον Επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας – Στρυμονικού.

Το ραντεβού των αγροτών των Χανίων είναι σήμερα στις 11 π.μ. σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Νέο αγροτικό μπλόκο στήθηκε χθες στην Ερμίτσα από αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης. «Λογικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις έως την Τρίτη», είπε ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου, Βασίλης Τσέλιος.

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στο Αίγιο, ενώ σήμερα αγρότες της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Καλαμάτας.

Μητσοτάκης: «Ακούμε και σεβόμαστε τους αγρότες»

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως η «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παρεμβάσεις για τους αγρότες» για να προσθέσει ότι «αυτό μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με βάση τα δημόσια οικονομικά, τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ