ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Ενταση μεταξύ φοιτητών και της αστυνομίας έξω από το Μαξίμου

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια: Ενταση μεταξύ φοιτητών και της αστυνομίας έξω από το Μαξίμου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSΙ

Συνέχεια στις εντάσεις γύρω από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς, οι φοιτητές αιφνιδίασαν την αστυνομία φτάνοντας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό να διαδηλώσουν ενάντια στα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αφότου οι φοιτητές έφτασαν στο Μαξίμου και άνοιξαν τα πανό τους, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και τους απώθησαν. Πάντως, το επεισόδιο έληξε με την απομάκρυνση των φοιτητών, χωρίς η αστυνομία να προχωρήσει σε προσαγωγές.

Τα συλαλλητήρια έγιναν με τη συμμετοχή φοιτητών, καθηγητών και δασκάλων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, όπως και νωρίς το μεσημέρι, έτσι και το απόγευμα, υπήρξαν εντάσεις. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 17:00, στην οδό Σόλωνος, κοντά στο ύψος της Νομικής, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους στη μέση του δρόμου, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Μάλιστα, ακολούθησε και πετροπόλεμος ενώ στο σημείο κατέφθασαν και τα ΜΑΤ με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται ελαφρά.

Χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί στους δρόμους

Φοιτητές μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία δωρεάν σπουδές» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Με σύνθημα «πτυχία με αξία, δουλειά με αξιοπρέπεια» το οποίο οι φοιτητές έγραψαν στον τοίχο του Υπ. Εργασίας, η πορεία από πάνω από 10.000 κόσμο κατευθύνθηκε προς της Βουλή.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για 5η συνεχή εβδομάδα, πολλές σχολές της χώρας βρίσκονται ακόμα υπό κατάληψη ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εξετάσεις και με ψηφιακά μέσα. Οι μαθητές συμμετείχαν και αυτοί στο σημερινό συλλαλητήριο. Αρνούνται, όπως λένε, να αποδεχθούν, όπως το ονομάζουν, το νομοσχέδιο της αδικίας, ενώ στο πλευρό των φοιτητών βρίσκεται η ΟΛΜΕ, δηλαδή η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΣΔΕΠ που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών.

Ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας μία ώρα πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο. Μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που συγκεντρώνονταν στα Προπύλαια, ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Επεισόδια και μεταξύ φοιτητών

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, υπήρξε ένταση στο κέντρο της Αθήνας μία ώρα πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο. Μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που συγκεντρώνονταν στα Προπύλαια, ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μικροεπεισόδια, τα οποία όμως είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία παρέλαβαν τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια ήταν ένας καβγάς για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε χωρίς άλλα προβλήματα στις 12:00.

222.jpg
CNN GREECE

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας των τραυματιών, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν τραύματα στο κεφάλι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και στη Θεσσαλονίκη με τους συμμετέχοντες να μαζεύονται στην Καμάρα.

Στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ με σκοπό τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων, αντίστοιχα, στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ