ΕΛΛΑΔΑ

Ορίστηκε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Τρίτη

Ορίστηκε η επιτροπή των αγροτών  που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Τρίτη
INTIME/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έπειτα από τετράωρη σύσκεψη οι αγρότες όρισαν την 15μελή επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου  την προσεχή  Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Η επιτροπή θα αποτελείται από 15 συνολικά μέλη. Ειδικότερα, έξι μέλη από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένα από Πελοπόννησο.

Κυβερνητικές πηγές νωρίς σήμερα Παρασκευή ανέφεραν ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών, τα οποία γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό είναι:

  • θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα.

Παράλληλα, οι αγρότες αποφάσισαν να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο παραμένουν στα μπλόκα και θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς.

Φλώρινα: Τετράωρος αποκλεισμός στα σύνορα της Νίκης μόνο για τα φορτηγά αυτοκίνητα

Σε τετράωρο αποκλεισμό του Τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα προχώρησαν νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΠΕ Φλώρινας.

Ο αποκλεισμός αφορούσε μόνο την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνταν από και προς την Βόρεια Μακεδονία, ενώ για τα υπόλοιπα ΙΧ η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά.

Δεν υπήρχαν ουρές φορτηγών στα σύνορα, καθώς από την πλευρά της Ελλάδας η Αστυνομία είχε ακινητοποιήσει τα φορτηγά σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων πριν από τα σύνορα, ενώ από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας οι Αρχές προχώρησαν στην ακινητοποίησή τους σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Σημειώνεται ότι, από τα σύνορα της Νίκης διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά, με πινακίδες Βόρειας Μακεδονίας, που μεταφέρουν λιγνίτη από τα ορυχεία της Αχλάδας στη Φλώρινα στις τρεις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί 15 χλμ από τα σύνορα, στην πολη Μπίτολα.

Αργά χθες το βράδυ το μπλόκο στο Τελωνείο της Νίκης ενισχύθηκε με δεκάδες τρακτέρ σε μια προσπάθεια των αγροτών και κτηνοτρόφων να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση με τον αποκλεισμό των συνόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ