ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση ως και 2 δισ. μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από την UBS

Αποζημίωση ως και 2 δισ. μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα από την UBS
Αποκαλύψεις για τις πρακτικές που ακολουθούσε επί σειρά ετών η UBS προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της για την απόκρυψη πλούτου. (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Michael Buholzer/File Photo

Ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει με αξιώσεις η Ελλάδα αποζημιώσεις από την τράπεζα UBS, μετά τα στοιχεία που προέκυψαν, τόσο από την κατάθεση του πρώην μεγαλοστελέχους του ελβετικού τραπεζικού ιδρύματος, όσο και από τις έρευνες σε γραφεία της στην Ελλάδα.

Στην κατάθεσή του στους επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς Τουλουπάκη και Ντζούρα, ο Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις πρακτικές που ακολουθούσε επί σειρά ετών η τράπεζα προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της για την απόκρυψη πλούτου.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του όταν οι εισαγγελείς του έδειξαν τη λίστα Μπόργιανς με τους Έλληνες καταθέτες της UBS την περίοδο 2006-2008, με τα συνολικά ποσά να φτάνουν τα 4 δις. ευρώ: «Peanuts», είπε χαμογελώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα της real news, εννοώντας ότι πρόκειται για «ψίχουλα».

«Τα ποσά που οι συμπατριώτες σας έκρυψαν στην τράπεζα είναι πολύ μεγαλύτερα», είπε ο Μπίρκενφελντ ο οποίος αναφερόμενος στην UBS είπε:

«πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση που έκανε τα πάντα για να αποκτήσει και να εκμεταλλευτεί τον κρυφό πλούτο που συγκέντρωνε όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και όπου αλλού είχε υποκαταστήματα».

Την αποκαλυπτική κατάθεση του πρώην στελέχους της ελβετικής τράπεζας σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως:

«Αυτή είναι η τράπεζα για την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή είναι η τράπεζα του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του ΤΧΣ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παραμένει, ακόμα και σήμερα, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ».

«Δεν μας προξενεί εντύπωση» τονίζεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει: «Επί δεκαετίες, μια κάστα «ανέγγιχτων», εύπορων, επιχειρηματιών, μπορούσε να διακινεί μαύρο χρήμα και να φοροδιαφεύγει, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είχαν καμιά διάθεση να «ενοχλήσουν» τους φίλους τους».

Κλείνοντας την ανακοίνωση ο ΣΥΙΖΑ απευθύνεται στον πρόεδρο της ΝΔ υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης αυταπατάται, θεωρώντας ότι τίποτα δεν άλλαξε, και προδίδει τις σκέψεις του, από τις επιλογές προσώπων που κάνει. Τον πληροφορούμε ότι οι εποχές της ανομίας, του «κουκουλώματος» και του «δούναι και λαβείν» με τους πλούσιους φοροφυγάδες «φίλους», παρήλθαν ανεπιστρεπτί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ