ΕΛΛΑΔΑ

Εξετάζεται άνοιγμα των «νόμιμων» δεύτερων επαγγελμάτων αστυνομικών

Εξετάζεται άνοιγμα των «νόμιμων» δεύτερων επαγγελμάτων αστυνομικών
EUROKINISSI/ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Άνοιγμα της λίστας με τα νόμιμα δεύτερα επαγγέλματα στα οποία θα μπορούν να απασχολούνται οι αστυνομικοί, χωρίς αυτά να αντιβαίνουν με τα καθήκοντα και την υπόσταση του λειτουργήματός τους, εξετάζει του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του καταλόγου των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύξουν οι αστυνομικοί, έπειτα από τις απανωτές μειώσεις μισθών, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που σχετίζονταν με τις παράπλευρες ασχολίες των αστυνομικών.

Η αρχή αυτών των διεργασιών είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015, με τον τότε υπουργό κ. Γιάννη Πανούση να έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα των αστυνομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, πριν από μία εβδομάδα συστάθηκε επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, η οποία κλήθηκε να δει σφαιρικά το ζήτημα αυτό, να προσαρμόσει τις ανάγκες του αστυνομικού προσωπικού στο σήμερα και να διορθώσει τις αδικίες ενός πλαισίου που χρονολογείται από το 1970.

Συγκεκριμένα, θα εξετάσει τις κανονιστικές διατάξεις προκειμένου να ανανεώσει και να καθορίσει εκ νέου τον κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα μπορούν να ασκήσουν οι αστυνομικοί, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Την ίδια ώρα, θα εξεταστούν και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, για δραστηριότητες με τις οποίες δεν πρέπει να ασχολείται ο αστυνομικός

Στη συνέχεια η επιτροπή θα υποβάλει μέχρι το Σεπτέμβρη το πόρισμά της στην πολιτική και αστυνομική ηγεσία προκειμένου να αξιολογηθεί και να γίνουν τροποποιήσεις με βάση το νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 538/1989 το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 6 Οκτωβρίου 1989, όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 19 του Π.Δ. 31/2001, απαγορεύεται στους αστυνομικούς η άσκηση άλλου επαγγέλματος και η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας ή τέχνης.

Κατ’ εξαίρεση, μετά από άδεια του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον αυτά συμβιβάζονται με τα καθήκοντα της θέσης του, δεν παραβλάπτουν την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν δίνουν αφορμή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του ιδίου ή της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ