ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία εξπρές: Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι έως 8 μποφόρ και χαλάζι από το απόγευμα

Κακοκαιρία εξπρές: Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι έως 8 μποφόρ και χαλάζι από το απόγευμα
Βροχές και αφρικανική σκόνη στην Αθήνα ΙΝΤΙΜΕ / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Λασποβροχές, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένεται να επικρατήσουν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (11/2), βάζοντας «τέλος» στις αλκυονίδες ημέρες.

Η κακοκαιρία «εξπρές», σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πρόκειται να επηρεάσει κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Μάλιστα, τα ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν αρχικά τα δυτικά τμήματα της Αττικής, «ανατρέποντας» τα σχέδια των Αθηναίων για Κυριακάτικες «εξόδους».

Παράλληλα, θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων, που θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ στα πελάγη.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Αρνιακός στο CNN Greece: Προ των πυλών 24ωρο με ισχυρές καταιγίδες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα «χτυπήσουν» τη χώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τα δυτικά τμήματα της Αττικής να πλήττονται πρώτα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού στο CNN Greece.

Οι θερμοκρασίες ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, δεν θα πέσουν πολύ, θα υποχωρήσουν λίγο λόγω της συννεφιάς, αλλά λόγω των νοτιάδων θα παραμείνουν στους 15-16 βαθμούς Κελσίου, θυμίζοντας περισσότερο Οκτώβριο και Νοέμβριο παρά Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, τα πράγματα αλλάζουν από σήμερα το βράδυ, καθώς έρχεται μια κακοκαιρία από τα δυτικά και κυρίως από το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, με βροχές και καταιγίδες που σιγά σιγά αύριο Κυριακή θα επεκταθούν σταδιακά σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, μετά και τα σημερινά 20άρια που είχαμε σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

«Η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Δευτέρα, όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι καθολικές, ενώ τα ισχυρότερα φαινόμενα θα είναι στα δυτικά, το Ιόνιο, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα, τονίζει ο μετεωρολόγος.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, η οποία προσδιορίζεται από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Τα φαινόμενα στην Αττική θα είναι πρόσκαιρα, δεν θα κρατήσουν πάνω από δύο-τρεις ώρες και σιγά σιγά ο καιρός από το μεσημέρι της Δευτέρας θα βελτιωθεί», προσθέτει.

Πολύ δυνατοί νοτιάδες έως 9 μποφόρ - Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Βασικό στοιχείο επίσης θα είναι οι πολύ δυνατοί νοτιάδες, σημειώνει ο κ. Αρνιακός, οι οποίοι θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ, δεν αποκλείεται ακόμα και τα 9 μποφόρ, καθηλώνοντας τα πλοία στα λιμάνια.

Επιπλέον, λίγα χιόνια θα πέσουν σε μεγάλα υψόμετρα, λόγω των νοτιάδων, στα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, και στη συνέχεια και στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, χωρίς ωστόσο ουσιαστική δυσκολία, ούτε στις μετακινήσεις ούτε και στις θερμοκρασίες, καταλήγει ο μετεωρολόγος στο CNN Greece.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, την Κυριακή ισχυρές βροχές αναμένονται:

  • Από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
  • Από τις απογευματινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο.

Εξασθενούν τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Δευτέρας

Τη Δευτέρα (13/6) αναμένεται κατά τόπους τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
  • Πρόσκαιρα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη νότια Εύβοια: Τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να επηρεαστούν πρόσκαιρα και οι βόρειες Κυκλάδες.
  • Από τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου: Τα έντονα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ποια πορθμεία είναι κλειστά λόγω των ισχυρών ανέμων

Να σημειωθεί πως, λόγω της κακοκαιρίας κλειστά είναι τα πορθμεία:

  • Αγία Μαρίνα - Στύρα
  • Βόλος - Σποράδες
  • Κυλλήνη - Ζάκυνθος
  • Κυλλήνη - Κεφαλονιά
  • Ληξούρι - Αργοστόλι
  • Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ