ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε για τη βόμβα στα δικαστήρια - Ανακοίνωση Εισαγγελέων

Θεσσαλονίκη: Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε για τη βόμβα στα δικαστήρια - Ανακοίνωση Εισαγγελέων
(φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi / BΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε για εξέταση ο εκρηκτικός μηχανισμός, που εστάλη με φάκελο στο γραφείο προέδρου εφετών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ από το «κόσκινο» των διωκτικών Αρχών περνάνε οι υποθέσεις, που χειρίστηκε η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός, σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο αποστολέας του. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε τις έρευνες εξετάζει τυχόν ομοιότητες στη συνδεσμολογία και την εκρηκτική ύλη, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλιότερες υποθέσεις. 

Παράλληλα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδίκασε με ανακοίνωσή της το περισταστικό:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με στόχο Δικαστικούς Λειτουργούς του ως άνω Δικαστηρίου. Η τέλεση τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων σε ένα χώρο, που κατακλύζεται καθημερινά από αστυνομικές δυνάμεις, προκαλεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες.

Η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης ώστε να διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος και έχει θεμελιώδη υποχρέωση να διαμορφώνει τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες ύπαρξης ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, διότι αποτελεί θέμα Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη να απονέμεται υπό όρους ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και όχι υπό το κράτος απειλών και βίας σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών».

Τι εντοπίστηκε στον φάκελο

Η εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στο φάκελο ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες – ζελατοδυναμίτιδα και η ποσότητά της ήταν ικανή να προκαλέσει ισχυρή έκρηξη με θύματα. Ο παγιδευμένος φάκελος φέρεται να έφτασε προ 10ημέρου με αλληλογραφία στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου της πόλης, όπου στεγάζεται το γραφείο της προέδρου εφετών. Ως αποστολέας αναγραφόταν ψευδώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μόλις σήμερα και έπειτα από ολιγοήμερη άδεια που είχε, η παραλήπτρια δικαστική λειτουργός πήρε στα χέρια της τον επίμαχο φάκελο, υποθέτοντας αρχικά πως στο εσωτερικό του βρίσκεται ημερολόγιο της Ένωσης. Ωστόσο, το περιεχόμενο κίνησε τις υποψίες της και συμβουλευόμενη άτομο του οικείου περιβάλλοντός της – κάτι που φαίνεται πως αποδείχθηκε σωτήριο – δεν άνοιξε τον φάκελο, παραδίδοντάς τον προς διερεύνηση.

Αστυνομικός φρουρός μετέφερε τον ύποπτο φάκελο στο μηχάνημα X-RAY, στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου, όπου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εκρηκτική ύλη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές και γύρω στις 2 το απόγευμα αποφασίστηκε η εκκένωση του κτηρίου, με παράλληλο αποκλεισμό της γύρω περιοχής.

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (ΤΕΕΜ) με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, όπως επίσης ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Τελικώς, ο εκρηκτικός μηχανισμός απενεργοποιήθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ