ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Έκλεισαν την Εθνική στην Καρδίτσα - Έκαψαν λάστιχα στο μπλόκο της Λαμίας

Αγρότες: Έκλεισαν την Εθνική στην Καρδίτσα - Έκαψαν λάστιχα στο μπλόκο της Λαμίας
EUROKINISSI

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού στον Ε65 που οδηγεί στην Καρδίτσα προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης (14/2) οι αγρότες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στα αιτήματά τους και δήλωσαν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, μίλησε για εμπαιγμό από την κυβέρνηση και σημείωσε ότι ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί: «Δυναμώνουμε τα μπλόκα, καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας» τόνισε και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε, μεταξύ άλλων: «Θα φτάσουμε και στην Αθήνα. Θα συντονίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα».

«Περιμένουμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα κλιμακώσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Νίκος Γούσιος, αγρότης από τα Φάρσαλα, Συντονιστική μπλόκου Ε-65 Καρδίτσας.

Ξανά κλειστή η εθνική στη Λαμία

Την ίδια ώρα, οι αγρότες που συγκροτούν το μπλόκο στην Σκάλα Αταλάντης, έκλεισαν ξανά την εθνική οδό και άναψαν φωτιές. Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, από τις 16:00’ η εθνική έκλεισε και στα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να ανάβουν φωτιές σε λάστιχα και ο ουρανός να γεμίζει μαύρους καπνούς.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και αναμένεται να τους δοθούν, δεν μπορούν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στη γη τους και στις καλλιέργειες τους.

Όπως επισημαίνουν τα λάθη στην ΚΑΠ, τους αφήνει χωρίς ρευστότητα σε μια περίοδο που θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα παραγωγή, ενώ στα ύψη παραμένει το κόστος της. Ειδικά στο θέμα του πετρελαίου τα 82 εκατομμύρια είναι σταγόνα στον ωκεανό για τους πραγματικούς παραγωγούς, ποσό που θα δοθεί και σε δόσεις αφού μόλις το Μάρτιο θα δοθούν τα μισά ως προκαταβολή.

Γενικά, όπως τονίζουν, αισθάνονται ότι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού το έργο και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον έχει δει όπως θα έπρεπε.

Μπλόκο Πλατυκάμπου: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου προχώρησαν και οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν και γενική συνέλευση προκειμένου να διαμορφώσουν την πρόταση που θα καταθέσουν στην αυριανή πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια και στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Το κλίμα που επικρατεί στο μπλόκο είναι αγωνιστικό με τους αγρότες να επιθυμούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Ήδη μάλιστα ανακοινώθηκε για το μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα για μεθαύριο Παρασκευή η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αγιά.

Ένταση στο τελωνείο Ευζώνων

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ των αγροτών και των αρχών το βράδυ της Τετάρτης (14/2) στο τελωνείο Ευζώνων. Εισαγγελέας και αστυνομία απείλησαν με συλλήψεις όταν οι παραγωγοί ήθελαν να κάνουν μπλόκοδύο ωρών στη λωρίδα των φορτηγώνμετά τις 7 το βράδυ όπως έκαναν και την Τρίτη.

Είχε προηγηθεί αποκλεισμός στη λωρίδα των φορτηγών από τη 1 έως τις 3μμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ