ΕΛΛΑΔΑ

Ώρα μηδέν για τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Τελικές αποφάσεις στη συνέλευση της Λάρισας

Ώρα μηδέν για τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Τελικές αποφάσεις στη συνέλευση της Λάρισας
Αγρότες στο μπλόκο του Πλατύκαμπου EUROKINISSI

Την πορεία των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν σήμερα το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας οι αγρότες,την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παραχωρήσεις πέρα από αυτές που ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία  του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι δεν θα κλείσουν δρόμοι. 

Η πλειοψηφία φαίνεται να ζητά να τηρηθεί «σκληρή γραμμή», προτείνοντας κλιμάκωση κινητοποιήσεων με τα τρακτέρ να φτάνουν μέχρι και την Αθήνα. Οι προτάσεις είναι δύο:

  • Η μία να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η άλλη
  • να πραγματοποιηθεί η πορεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατυκάμπου ενώ οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Αποφασισμένοι είναι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Παιονίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ στο τελωνείο των Ευζώνων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας νωρίς το πρωί της Πέμπτης (15/2) και δεν επέτρεψαν τους εργαζόμενους να εισέλθουν.

Παράλληλα, με μία αιφνιδιαστική κίνηση οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν αργά χθες το βράδυ (14/2) τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον προαύλειο χώρο του κτηρίου.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να «μην χωριστεί η Ελλάδα στα δύο»

Η κυβέρνηση στέλνει δύο μηνύματα προς τους αγρότες. Το ένα είναι ότι δεν συζητά με κλειστούς δρόμους, και το δεύτερο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερες παροχές, έχουν εξαντληθεί.

Στο Μαξίμου κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος που θα ανακουφίσουν το οικονομικό βάρος για τους αγρότες.

Χατζηδάκης: «Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Μόνο το υπουργείο Υποδομών θα δώσει εκεί 900 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία. Εάν υπάρχει περίσσευμα το δίνουμε, δεν τα κρατάμε για εμάς. Δίνουμε όσα αντέχουμε. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος έχουμε δώσει 220 εκατ, επιπλέον. Πρέπει όμως να κρατάμε ένα ζύγι γιατί θα ξεφύγει το πράγμα», τόνισε o υπουργός χαρακτηριστικά στo OPEN.

Τι είπε για τον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης είπε: «Ο ΕΦΚ δεν επιστρεφόταν, άρχισε ένα επιστρέφεται το 2022-2023 και είναι 82 εκατ. ευρώ. Οι άλλες κατηγορίες των πολιτών θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τον φόρο , στους αγρότες θα επιστραφεί. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

«Νωρίς είναι να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Έχουμε υψηλότερους στόχους για πρώτο γενιές πλεόνασμα φέτος. Πρέπει να βάλουμε πέντε δισ. στην άκρη για να μειώνουμε το χρέος της Ελλάδας. Αν δεν έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία, όλα αυτά που έχουμε κερδίσει, αν αρχίσουμε να ξεφύγουμε μπορεί να γίνουν ευχάριστα, αλλά μελλοντικά αυτοί που λένε Ωσαννά θα λένε Σταύρωσον Αυτόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ