ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» της κυβέρνησης σε κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα

«Όχι» της κυβέρνησης σε κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα
Aντιπροσωπεία των αγροτών κατά την έλευσή τους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Eurokinissi

Αρνητική απάντηση έλαβαν οι αγρότες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, την Τρίτη το βράδυ, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

«Όχι» απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία.

Ωστόσο, οι αγρότες επιμένουν να κατέβουν με τρακτέρ. Μάλιστα, σημείο συνάντησης έχουν ορίσει το μπλόκο της Αλαμάνας.

Μήνυμα Μαρινάκη στους αγρότες: «Αυτά μπορούσαμε να δώσουμε»

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του newsbomb.gr, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και πως τα μόνιμα μέτρα αποδίδουν περισσότερο. «Αυτά μπορούσαμε να δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εκτίμησε ότι θα «μαλακώσουν», ενώ στο ερώτημα εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απάντησε πως «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια».

Τόνισε όμως ότι επίκειται συνάντηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, που έχει δοκιμαστεί από την κακοκαιρία Daniel.

Κλείνουν τελωνεία, προχωρούν σε αποκλεισμούς

Κλιμακώνουν οι αγρότες οι κινητοποιήσεις τους μετά την απόφαση να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ, αυτοκίνητα και λεωφορεία, καλώντας τους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή.

Πεποίθηση των αγροτών είναι ότι υπάρχουν κι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν περισσότερο σχετικά με το κόστος παραγωγής δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ στα τελωνεία της Νίκης, των Ευζώνων και των Κήπων τα τρακτέρ είναι έτοιμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων θεωρώντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους από τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας σε δήλωση του κατήγγειλε παράλληλα την κυβέρνηση «για την προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού σε συναδέλφους που βρίσκονται σε τελωνεία και λιμάνια, έχοντας να αντιμετωπίσουνε τα ΜΑΤ αλλά και τις μηνύσεις».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Δεν είναι ένα «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο υπουργός τόνισε από το Ηράκλειο ότι «η κυβέρνηση με πρώτο από όλους τον πρωθυπουργό άνοιξε τις πόρτες του διαλόγου και τον διατηρεί ζωντανό. Δεν είναι ένα 'μπρα ντε φερ' μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών. Σεβόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες. Κάποιοι ήθελαν περισσότερα, κάποιοι ικανοποιούνται και κάποιοι άλλοι νιώθουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, στήριξη, πραγματικό και αδιάλειπτο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση. Εμείς έτσι κι αλλιώς παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο και διαθέσιμοι για να αρχίσουμε αυτή την κοινή προσπάθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ