ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση με κάθοδο στην Αθήνα - Θέλουν μαζική απόβαση με τρακτέρ

Αγρότες: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση με κάθοδο στην Αθήνα - Θέλουν μαζική απόβαση με τρακτέρ
Φωτογραφία αρχείου από αποκλεισμό δρόμων με τρακτέρ αγροτών ΙΝΤΙΜΕ / ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην κυβέρνηση ρίχνουν τώρα το μπαλάκι οι αγρότες για την εξαγγελόμενη κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα διαμηνύοντας πως η συγκέντρωση της Τρίτης θα γίνει, αφού στη συνάντησή τους με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν επήλθε συμφωνία.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, την Τρίτη το βράδυ, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

Διαβάστε ακόμη: DW: «Nα απαγορευθούν τα τρακτέρ στις αγροτικές πορείες» ζητά το συνδικάτο αστυνομικών

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε αρνητικός στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία, ωστόσο, αυτό δεν ικανοποίησε τους αγρότες που δήλωσαν αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον αρχικό τους σχεδιασμό, δηλαδή, συλλαλητήριο μέχρι το Σύνταγμα με 150-200 τρακτέρ και παραμονή στο κέντρο της Αθήνας για ένα 24ωρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο σε δηλώσεις τους είπαν ότι δίνουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη στην κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους ή σε διαφορετική περίπτωση να συζητήσουν πως θα κατέβουν τα τρακτέρ χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Στο μεταξύ μέχρι την ημέρα του συλλαλητηρίου Τρίτη, οι αγρότες από όλα τα μπλόκα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας κεντρικούς δρόμους σε πολλά σημεία στην Ελλάδα. Το βράδυ της Παρασκευής, έκλεισαν ξανά την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής. Οι αγρότες της Χαλκιδικής σκοπεύουν να παραμείνουν στο σημείο και το Σαββατοκύριακο, ενώ ξεκαθαρίζουν πως θα πάνε στην Αθήνα έστω και με τρακτέρ τους φορτωμένα σε φορτηγά. Σε μπλόκο προχώρησαν και οι αγρότες στην Καρδίτσα, όπου άφησαν στον ουρανό αναμένα φαναράκια.

Το τελωνείο Κήπων επίσης, θα παραμείνει κλειστό από τους αγρότες μέχρι τις εννέα το βράδυ της Παρασκευής. Στα τελωνεία της Νίκης και των Ευζώνων τα τρακτέρ είναι έτοιμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

Μαρούδας: «Έχουμε μαζέψει ικανοποιητικό αριθμό τρακτέρ»

Ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος του μπλόκου της Λάρισας, σε δηλώσεις του σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr ανέφερε το παρασκήνιο της συνάντησης με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

«Ενημερώσαμε τον υπουργό για τη νέα απόφαση όλων των μπλόκων να πραγματοποιήσουμε ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ και με λεωφορεία ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα που δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση και γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτή την κινητοποίηση και είμαστε ακόμα στον δρόμο. Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση είναι αρνητική σε σχέση με τα τρακτέρ στην Αθήνα για την κάθοδο. Όμως πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έγιναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς σήμερα δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στη Νίκαια την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο καλούμε και τον λαό της πρωτεύουσας όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη γιατί η δική μας η νίκη θα είναι και νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του. Δεν ξέρουμε ποια είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι η μόνη εφικτή λύση για όλους. Ήδη έχουμε μαζέψει ικανοποιητικό αριθμό τρακτέρ και θα μαζέψουμε και άλλα. Έχουμε πολλά μπλόκα και τρακτέρ και θα δούμε τον τρόπο που θα συμμετέχουν όλες οι περιοχές. Αυτή είναι η απόφασή μας».

«Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι»

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημογιάννης εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν τους αφήσει ειρηνικά, τότε θα φτάσουν στην Αθήνα με το ζόρι. «Είναι το σημείο που θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδος -από τη Λαμία και πάνω- στο μπλόκο μας θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας δέχτηκε και αφού μας αποδέχτηκε σημαίνει ότι έχει αναλάβει και την ευθύνη της οποιασδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα».

«Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα -όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Αθήνα. Εμείς του εξηγήσαμε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα κάνοντας μια τυπική συγκέντρωση στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα και όχι από όλη την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν “όχι”».

«Ας αναλάβει την ευθύνη επειδή η απόφαση του μπλόκου που ήταν ξεκάθαρη για κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Οποιοδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη γιατί οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Εάν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι στην Αθήνα».

«Θα διαδηλώσουμε ειρηνικά»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας Γιώργος Διαμαντόπουλος τόνισε ότι οι αγρότες δε θέλουν να παρακωλύσουν την κυκλοφορία, αλλά να κάνουν ένα ειρηνικό συλλαλητήριο. «Θέλουμε να τονίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει σε όλους ειδικά στους καταναλωτές, γιατί εμείς παράγουμε καθαρά φθηνά προϊόντα κι ο κόσμος αγοράζει ακριβά αμφιβόλου ποιότητας», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση έχει χρόνο να αποφασίσει μέχρι την Τρίτη»

Οι αγρότες αφήνουν διορία στην κυβέρνηση μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα που θα καταφτάσουν στην Αθήνα να μεριμνήσει για την επίλυση των αιτημάτων τους, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αγροτών στην Καρδίτσα Σωτήρης Γιαννακός.
«Έχει τον χρόνο η κυβέρνηση να σκεφτεί από σήμερα μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα που θα φτάσουμε στην Αθήνα, πρώτα από όλα τα προβλήματα».

Νέα μπλόκα των αγροτών σε Λάρισα και Καρδίτσα - Σήκωσαν φαναράκια στον ουρανό στην Εθνική Οδό

Από το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη νέο κύμα αποκλεισμών κεντρικών αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Στεφανοβίκειο, και προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας.

Σε νέο μπλόκο του αυτοκινητόδρομου Ε65 προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι αγρότες στην Καρδίτσα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον πρωθυπουργό με έναν πρωτότυπο τρόπο, ένα αναμμένο φαναράκι.

Οι αγρότες προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική κίνηση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Αρνητικός ο Χρυσοχοΐδης στην κάθοδο με τρακτέρ

Νωρίτερα, κατά την συνάντησή τους με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και οι εκπρόσωποι των αγροτών συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

Ο υπουργός απάντησε κατηγορηματικά όχι» στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία.

Μήνυμα Μαρινάκη: «Αυτά μπορούσαμε να δώσουμε»

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του newsbomb.gr, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει χώρος για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και πως τα μόνιμα μέτρα αποδίδουν περισσότερο. «Αυτά μπορούσαμε να δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εκτίμησε ότι θα «μαλακώσουν», ενώ στο ερώτημα εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απάντησε πως «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια».

Τόνισε όμως ότι επίκειται συνάντηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, που έχει δοκιμαστεί από την κακοκαιρία Daniel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ