ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος εφιάλτης στη Χίο - Αγωνία για τη νύχτα

Πύρινος εφιάλτης στη Χίο - Αγωνία για τη νύχτα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Χίο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές για να περιορίσουν τα τρία πύρινα μέτωπα. Όσο πλησιάζει η νύχτα και πέφτει το σκοτάδι το έργο της πυροσβεστικής δυσκολεύει καθώς τα έξι ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη δεν θα συνεχίσουν να συνδράμουν στην επιχείρηση της κατάσβεσης.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής που προσπαθεί να ελέγξει το πύρινο μέτωπο πριν βραδιάσει. Ήδη το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις εικόνες να ξυπνούν μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 που έκανε στάχτη τεράστια έκταση του νησιού.

xios 10 copy

Τα τρία πύρινα μέτωπα

Οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες ωστόσο τρία είναι τα κύρια πύρινα μέτωπα. Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο είναι αυτό στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση το χωριό Αρμόλια και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο χωριό Πυργί.

xios 2

Και ο στρατός στη «μάχη» της κατάσβεσης

Όσο η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται ενώ και ο στρατός βρίσκεται επί ποδός.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη μάχη της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές, 102 στρατιώτες, 15 ΟΤΑ, 6 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 2 μηχανήματα έργου, 6 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

xiow 3

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στο CNN Greece

Το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία μίλησε επίσης στο CNN Greece για την δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Χίο που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό.

xios 12

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της φωτιάς από τον Παντελή Φύκαρη, δημοσιογράφο στο politischios.gr

Όπως τόνισε μιλώντας στο CNN Greece ο Παντελής Φύκαρης, δημοσιογράφος στο politischios.gr, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης, με οχήματα και πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας.

xios 5

Η φωτιά απείλησε σπίτια στο χωριό Ελάτα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

xios 7

Στην Χίο αύριο ο Βαγγέλης Αποστόλου

Στη Χίο μεταβαίνει την Τρίτη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

xios 8

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

xios 9

Σε εφαρμογή το Σχέδιο «Δευκαλίων»

Μετά την κήρυξη της Χίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από το ΓΕΕΘΑ δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές για την εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων».

Ειδικά εκπαιδευμένα τμήματα του στρατού φτάνουν στο ακριτικό νησί για να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό από τις μονάδες αυτές παρέχονται υπηρεσίες Διοικητικής Μέριμνας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιτήρησης περιοχών που έχουν πληγεί για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μέσω οχημάτων μπορούν να απομακρύνουν με ταχείς ρυθμούς κατοίκους σε περίπτωση που αποφασιστεί εκκένωση οικισμών, ενώ εάν χρειαστεί επεμβαίνουν για την αποκατάσταση υποδομών.

Η πυροσβεστική μπορεί επίσης να ζητήσει την άμεση δημιουργία αντιπυρικών ζωνών καθώς οι δυνάμεις που μετέχουν στο Σχέδιο «Δευκαλίων» διαθέτουν τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Μεταξύ των δυνάμεων που μετέχουν στην εφαρμογή του Σχεδίου είναι η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της ΠΑ, η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της ΠΑ, το προσωπικό πληρωμάτων ελικοπτέρων CHINOOK του Στρατού Ξηράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ