ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικό πετρέλαιο: Κατατέθηκε η διάταξη για την προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ

Αγροτικό πετρέλαιο: Κατατέθηκε η διάταξη για την προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Κατατέθηκε στην βουλή η διάταξη που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024  και η οποία δίνει την δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

– Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

– Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

– Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

Μαρινάκης για αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα

Ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά τα οποία δεσμεύθηκε για το ρεύμα και το πετρέλαιο.

«Θα συνεχίσει να παλεύει για την πιο ήπια προσαρμογή ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για όλες τις κοινωνικές ομάδες. «Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας και δεν έχει τόκους» σημείωσε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στα κατώτερα από την Ευρώπη επιτρεπόμενα όρια ως προς το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ εκτός από την τιμή στο ρεύμα στην οποία έφτασαν στα όρια του κόστους. Όπως είπε αυτός είναι ένας μηχανισμός μόνιμος. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο, όπως είπε, αυτήν την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτή την στιγμή για τα αιτήματα των αγροτών ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν».

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι θα κατέβουν στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Από το 2019 λύνουμε χρόνια προβλήματα των αγροτών, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. «Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να αντιδρά όπως προβλέπει ο νόμος. Χρειάζεται μια ισορροπία», τόνισε.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει προσθέτοντας ότι σημασία έχει η εφαρμογή του νόμου και η μη παρεμπόδιση πολιτών. «Η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, αλλά άλλο πράγμα είναι η παρεμπόδιση. Είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. […] Κάνουμε το αυτονόητο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

Την Τρίτη στην Αθήνα οι αγρότες

«Απόβαση» στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να κάνουν την προσεχή Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, οι αγρότες από ολόκληρη την χώρα, παρά το «όχι» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη για μαζική κάθοδο τους.

Η απόφαση αυτή του υπουργού προστασίας του πολίτη φέρεται να εξόργισε τους αγρότες που πλέον ανάμεσα στα αιτήματά τους, καλούνται να διαχειριστούν και τον «θυμό» τους. «Αν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι. Δεν κάνουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δημογιάννης, εκπρόσωπος του μπλόκου Αλαμάνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, από το μπλόκο Πλατυκάμπου: «Θα έρθουμε συντεταγμένα. Θα κάνουμε το συλλαλητήριο μας, θα μείνουν τα τρακτέρ ένα βράδυ στην Αθήνα και θα φύγουμε ειρηνικά. Δεν μιλάμε για 500 τρακτέρ, για ένα διαχειρίσιμο αριθμό να μπει στο κέντρο της πρωτεύουσας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ