ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χίο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χίο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χίο politischios.gr

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Χίο, έπειτα από πολύωρη και σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, που φαίνεται πως κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την προηγούμενη μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο νησί το 2012.

Χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, πυροσβεστών, στρατού κι εθελοντών τις πρώινές ώρες της Τρίτης οι εστίες της φωτιάς περιορίστηκαν και τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, με τον φόβο των αναζωπυρώσεων να κρατά σε επιφυλακή τόσο τις επίγειες κι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και τους κατοίκους του νησιού.

Στη Χίο βρίσκονται από τα ξημερώματα και 21 πυροσβεστικά οχήματα από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

DSC 0498

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα, που παρέμειναν όλη τη νύχτα στο αεροδρόμιο του νησιού, ξεκίνησαν τις ρίψεις στο πλαίσιο της επιχείρησης του πλήρους ελέγχου της φωτιάς.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το Politischios.gr προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές και η πυροσβεστική δύναμη ενισχυμένη σημαντικά εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

DSC 0495

Μετά τον μερικό έλεγχο των πύρινων μετώπων οι δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς ανασυντάχθηκαν και στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δόθηκε βάρος στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων αλλά και στην διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

DSC 0494

Στάχτη το 90% των μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα και Λιθί

Οι φλόγες κατέστρεψαν στο πέρασμά τους ό,τι είχε γλιτώσει από την πυρκαγιά του 2012, καθώς δασικές εκτάσεις, ελιές, μαστιχόδεντρα και άλλες καλλιέργειες έγιναν στάχτη.

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

DSC 0480

Μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών θα επιχειρήσουν την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, που θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Οι κ.κ. Αποστόλου και Κουρεμπές θα έχουν επίσης συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ