ΕΛΛΑΔΑ

Η ομάδα της Life Pulse στο CNN Greece: Η καινοτομία που φέρνει την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή μας

Η ομάδα της Life Pulse στο CNN Greece: Η καινοτομία που φέρνει την εθελοντική αιμοδοσία στη ζωή μας

Στην Ελλάδα, οι εθελοντές αιμοδότες είμαστε πολλοί, όμως τα αποθέματα αίματος δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Αυτό είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, για το οποίο η καινοτόμα εφαρμογή Life Pulse φιλοδοξεί να προσφέρει τη λύση, με απλό και εύχρηστο τρόπο, φέρνοντας, ουσιαστικά, την εθελοντική αιμοδοσία στην καθημερινότητά μας.

Πρόκειται για μία ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσία τους και η οποία χάρη στην καινοτομία και τον κοινωνικό της προσανατολισμό, αναδείχθηκε νικήτρια του 3ουSocial Hackathon.

Το 2023, μετά από δύο απόλυτα επιτυχημένες δράσεις ανοιχτής καινοτομίας, η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ανακοίνωσαν τον 3ο μαραθώνιο ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών, το Social Hackathon, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy. Αυτή τη φορά στόχος του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon ήταν η ενεργοποίηση φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Η ομάδα της Life Pulse αποτελείται από τον Θωμά Πατσάνη, που εργάζεται ως full-stack προγραμματιστής και έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής, τον Πάνο Καραδαγλή, που δηλώνει «παθιασμένος με το UI/UX», ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της Life Pulse, τον Δημήτρη Ποζαρίτη, που είναι full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία και είναι ο lead προγραμματιστής για το back-end της Life Pulse και τον Χρήστο Κατσάνο, επίκουρο καθηγητή HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που αξιολογεί και προτείνει νέα features για την εφαρμογή.

Στο στούντιο του CNN Greece βρέθηκαν τρία από τα τέσσερα μέλη της Life Pulse και μίλησαν για την εφαρμογή τους, αλλά και την εμπειρία τους στον μαραθώνιο καινοτομίας.

Ο μεγάλος τελικός του 3ουSocial Hackathon πραγματοποιήθηκε στο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο. Η Life Pulse, ως νικήτρια ομάδα, απέσπασε το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της από τη Lidl Ελλάς, καθώς και 5.000€ σε μετρητά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Όραμα της Life Pulse είναι να αλλάξει με τον αντίκτυπό της συνολικά το υγειονομικό σύστημα, ώστε όλοι οι ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, να έχουν άμεσα όποια ιατρική διαδικασία χρειάζονται, χωρίς καθυστερήσεις λόγω έλλειψης αίματος.

Μακροπρόθεσμα, μάλιστα, επιτυχία για την Life Pulse θεωρείται η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο.