ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Emil: Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι– Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Κακοκαιρία Emil: Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι– Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Αλλάζει από σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου το σκηνικό του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη αλλά και την «επίσκεψη» την αφρικανικής σκόνης.

Με αναρτήσεις τους οι μετεωρολόγοι αναφέρουν στις αναρτήσεις τους συγκεκριμένες περιοχές όπου τα φαινόμενα της μετονομασθείσας κακοκαιρίας Emil – από Δωροθέα- θα χτυπήσουν, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για έντονες καταιγίδες και αιφνίδιες πλημμύρες.

Αναλυτικότερα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει 11 περιοχές που κινδυνεύουν με «αιφνίδιες πλημμύρες».

Μάλιστα τονίζει ότι τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Πέμπτης και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή το πρωί 1η Μαρτίου.

Για την Αττική ο μετεωρολόγος σημειώνει ότι «θα υπάρξει ένα σύντομο πέρασμα ισχυρής νεροποντής μετά το μεσημέρι της Παρασκευής το οποίο λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πόλης θέλει προσοχή».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι ισχυρές καταιγίδες που θα φέρει το επόμενο 48ωρο η κακοκαιρία, θα χτυπήσουν αρχικά από σήμερα το απόγευμα σε:

Επτάνησα, Θεσπρωτία, Ηλεία, Αχαΐα, Τρίκαλα, Καρδίτσα,

Μακεδονία (Πιερία,Ημαθία, Πέλλα και δυτικότερα), Ευρυτάνια, Αιτωλοακαρνανία.

Για αύριο Παρασκευή ο κ. Τσατραφύλλιας εκτιμά ότι από το μεσημέρι και μέχρι το πρωί του Σαββάτου θα επηρεαστούν:

Λάρισα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κορινθία, Κυκλάδες.

Ο κ. Τσατραφύλλιας στην ανάρτηση του αναφέρει ακόμη ότι θα σημειωθούν αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Σε ότι αφορά τους ανέμους αυτοί θα είναι νοτιάδες και θυελλώδεις στο Ιόνιο την Πέμπτη και την Παρασκευή στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο.

Μαρουσάκης: Ισχυρό μέτωπο καταιγίδων

Με ανάρτηση του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ισχυρό μέτωπο καταιγίδων που θα προκαλέσει η νέα κακοκαιρία.

Επισημαίνει ακόμη ότι «νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα και από τα δυτικά μιας κι ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας και που αυτή τη στιγμή επηρεάζει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ιταλία, θα κινηθεί ανατολικά – βορειοανατολικά προκαλώντας σύντομη αλλά τοπικά έντονη κακοκαιρία και στην περιοχή μας. Αυτή η νέα κακοκαιρία θα προκαλέσει για άλλη μια φορά μια εκτεταμένη ζώνη καταιγίδων που θα σαρώσει τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά βορειοανατολικά.

Το πέρασμα των καταιγίδων μπορεί να είναι σύντομο χρονικά, παρόλα αυτά θα εμφανίζει μεγάλη ένταση που σημαίνει κατά το πέρασμα αυτό είναι δυνατόν να εκδηλωθεί μεγάλος όγκος νερού σε μικρό χρονικό διάστημα ο οποίος να συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι αλλά και ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα.

Τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μέσα στην Παρασκευή να επηρεάζεται και η Αττική αλλά και η Θεσσαλονίκη με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις αυτής, ενώ μέχρι το βράδυ της Παρασκευής αυτή η ζώνη καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας, οπότε και θα μιλάμε για βελτίωση του καιρού δυτικότερα.

Το Σάββατο το όλο αυτό σύστημα αν και θα έχει απομακρυνθεί θα αφήσει αστάθεια πίσω του με τον καιρό να εμφανίζεται πρόσκαιρα βελτιωμένος την Κυριακή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ