ΕΛΛΑΔΑ

Ασυνεπείς δανειολήπτες πρώτοι στο στόχαστρο ενόψει πλειστηριασμών

Ασυνεπείς δανειολήπτες πρώτοι στο στόχαστρο ενόψει πλειστηριασμών
Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς ακινήτων καθορίζουν οι τράπεζες (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πλησιάζει το πρώτο κύμα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκουν σε συστηματικά κακοπληρωτές δανειολήπτες και οι τράπεζες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα. .. κριτήρια που θα καθορίσουν ποια ακίνητα θα βγουν στο σφυρί.

Οι χρονοβόρες διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς εκτιμάται ότι θα αρχίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθούν στα τέλη του έτους, αλλά και την επόμενη χρονιά, με τους συστηματικά ασυνεπείς δανειολήπτες, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 2.000, να μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο.

Ένα από τα κριτήρια επιλογής για τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί είναι το ύψος του δανείου, με οφειλές που είτε δεν εμπίπτουν στην ασφάλεια του νομικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είτε ξεπερνούν τις 300.000-350.000 ευρώ.

Το δεύτερο κριτήριο αφορά τη συμπεριφορά του δανειολήπτη και το κατά πόσο είναι συνεργάσιμος με την τράπεζα όσον αφορά τις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν δάνεια με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ και οι δανειολήπτες έχουν «εξαφανιστεί» και δεν έχουν καμία επικοινωνία με την τράπεζα για ρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ