ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες φοιτητές - Φωτογραφίες με φλεγόμενους αστυνομικούς στη Βουλή

Επεισόδια: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες φοιτητές - Φωτογραφίες με φλεγόμενους αστυνομικούς στη Βουλή
Επεισόδια με μολότοφ και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ΝΙΚΟΣ ΡΑΖΗΣ / CNN GREECE

Εκτός κινδύνου βρίσκονται οι οκτώ φοιτητές που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του νέου γύρου επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (8/3) στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά του νοσμοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που ψηφίζεται στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ολοκληρώθηκε ο ακτινολογικός έλεγχος των 8 φοιτητών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Οι τραυματίες φέρουν τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ στις αστυνομικές αρχές που απάντησε με τη ρίψη χημικών.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές, ενώ η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 12 προσαγωγές εκ των οποίων τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Εξάλλου και νωρίτερα άγνωστοι είχαν πετάξει μολότοφ στην είσοδο ξενοδοχείου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Γύρω στις 5 το απόγευμα, με τα πνεύματα να έχουν ηρεμήσει, η Σταδίου αποδόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ οι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Αμαλίας. Στο μεταξύ, κλειστός παραμένει ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Εξάλλου, σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας που θα διαρκέσουν έως το βράδυ, καθώς πραγματοποιούνται παράλληλες συγκεντρώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Φωτογραφία αστυνομικών στις φλόγες έδειξαν Πιερρακάκης και Βορίδης

Την φωτογραφία που δείχνει τους αστυνομικούς στον Άγνωστο Στρατιώτη να τυλίγονται στις φλόγες από βόμβα μολότωφ εναντίον τους επέδειξε στην Ολομέλεια ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης για να απαντήσει στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι πήραν τον λόγο για να καταγγείλουν απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον τους.

Ο κ. Πιερρακάκης ζήτησε από τα κόμματα να καταδικάσουν το γεγονός «στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας» ως οφείλουν όλοι, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης έθεσε προς τα κόμματα το ερώτημα πως υιοθετούν ισχυρισμούς για αναιτιολόγητη επίθεση των ΜΑΤ χωρίς να έχουν δει τί γίνεται στο Σύνταγμα και τις φωτογραφίες πουν δείχνουν ότι έπεσε βόμβα μολότοφ εναντίον τους.

«Σε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, που όλοι επικαλείστε και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων; Και μετά από αυτά πιστεύετε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την ευταξία πράττουν κακώς;» είπε ο κ. Βορίδης.

«Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά»

Τον κύκλο των παρεμβάσεων είχε ανοίξει για το θέμα των επεισοδίων στο Σύνταγμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση «για την απρόκλητη οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση απέναντι στο μεγαλειώδες κίνημα το οποίο συντελείται». «Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την οργή και την μαχητικότητα των φοιτητών είστε γελασμένοι» ανέφερε.

«Δεν υπήρχε καμία αιτία καμία πρόκληση αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει λεκτική βία κι όταν δεν περνάει αυτή πάει στην πραγματική βία με δακρυγόνα και ξύλο για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση» είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Νέα Αριστερά.

«Φτάνει πια αυτό το αίσχος της κατάχρησης της αστυνομικής βίας απέναντι στα παιδιά μας. Προκαλείται πόνος από τα χημικά και τις ανερμάτιστες επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι στα παιδιά μας που ήρθαν για να φωνάξουν ότι φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματός μας», ανέφερε ο Χρήστος Γιαννούλης από την ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα μια από τις βασικές κατακτήσεις είναι η διαδήλωση κι αν κάτι πρέπει η πολιτεία να επιδεικνύει είναι η ανοχή το μέτρο και ανάλογη αντίδραση. Καταδικάζουμε κάθε δυσανάλογη κι απρόκλητη χρήση βίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ