ΕΛΛΑΔΑ

«Trojan Footprint-24»: Οι ελίτ κομάντος του ΝΑΤΟ σε άσκηση στην Εύβοια

«Trojan Footprint-24»: Οι ελίτ κομάντος του ΝΑΤΟ σε άσκηση στην Εύβοια

Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA», διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση, με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Πολεμικό Ναυτικό

Η άσκηση «Trojan Footprint -24» αποτελεί μέρος της μεγάλης Νατοϊκής άσκησης που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη. Προσωπικό και μέσα από Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Μαυροβούνιο ένωσαν τις δυνάμεις τους επί ελληνικού εδάφους.

Για τη διεξαγωγή της ασκήσεως συντάχθηκε ένα υποθετικό σενάριο βασισμένο στο χρονοδιάγραμμα έναρξης των επιχειρήσεων που είχε αποσταλεί από την Αμερικάνικη Δκση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης. Σύμφωνα με αυτό η περιοχή για την οποία η συμμαχία κρατών είναι υπεύθυνη, δέχεται πίεση μέσω υβριδικών απειλών που εκτοξεύει μια υποτιθέμενη χώρα που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση στις χώρες του ΝΑΤΟ και τις φίλιες σε αυτό χώρες.

Η αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής- και η σύλληψη του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης είναι το αντικείμενο της άσκησης Ειδικών Δυνάμεων- Ειδικών Επιχειρήσεων Trojan Footprint-24.

«Trojan Footprint-24»: Η μεγάλη άσκηση ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα, κατά ασύμμετρης απειλής

Τους τελευταίους 6 μήνες η εν λόγω εχθρική χώρα έχει αναπτύξει δυνάμεις στα σύνορα της και έχει αυξήσει αισθητά την δραστηριότητα της σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Ταυτόχρονα συνεργάζεται άμεσα με παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με το οργανωμένο έγκλημα. Κύριο στόχος της είναι η επέμβαση και επιρροή στις χώρες της συμμαχίας σε διαφορετικούς τομείς με χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων με σκοπό την ανάδειξη της ως περιφερειακής δύναμης.

Σύμφωνα με το υποθετικό σενάριο από την παρακολούθηση εξακριβώθηκε ότι οι 2 στόχοι διεξήγαγαν παράνομη μεταφορά αμυντικού υλικού σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνδέονται άμεσα με την εχθρική χώρα. Οι συλλεχθείσες πληροφορίες φανέρωσαν την επικείμενη εκφόρτωση πυραύλων και λοιπών πυρκών σε λιμάνι .

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Λευκαντί της Χαλκίδας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν το ανάχωμα απέναντι στις αποσταθεροποιητικές τάσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Η άσκηση Trojan Footprint – 24, λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Steadfast Defender-24 και αναμένεται να κορυφωθεί με περισσότερα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια έως και την Παρασκευή.

Αυτή τη χρονική περίοδο διεξάγονται πολλές ασκήσεις στον ελλαδικό χώρο , οποίες δεικνύουν την χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

«DYNAMIC MANTA 24»: Η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» στη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε η άσκηση του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχής της Σικελίας , Ιονίου Πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου.

Από 26 Φεβρουαρίου έως 08 Μαρτίου 2024, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην Άσκηση του ΝΑΤΟ “DYNAMIC MANTA 24”, με τη Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ μετά του οργανικού ελικοπτέρου και Ομάδας Ανορθοδόξου Πολέμου καθώς και με το Υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας, Ιονίου Πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου.

Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA», διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση, με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προαγωγής του επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων NATO.

Στην Άσκηση συμμετείχαν πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και προσωπικό, από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Τουρκία καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG2).

Πολεμικό Ναυτικό: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 24» στο κρητικό πέλαγος

Συμμετείχαν επίσης, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κροατία και Ρουμανία

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 24» που διοργανώνει το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση και διεξήχθη στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους.

H ανωτέρω άσκηση διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό σε ετήσια βάση με σκοπό την εκπαίδευση σε αντικείμενα Ναρκοπολέμου καθώς και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Στην Άσκηση συμμετείχαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2), μέσα και προσωπικό εξουδετέρωσης ναρκών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και μέσα και προσωπικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Βουλγαρία και από την Κροατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ