ΕΛΛΑΔΑ

BBC: Η διατροφική συνήθεια των Ικαριωτών «κλειδί» στη μακροζωία

BBC: Η διατροφική συνήθεια των Ικαριωτών «κλειδί» στη μακροζωία

Το νησί της Ικαρίας

INTIME NEWS / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Την τροφή που χαρίζει μακροζωΐα στους κατοίκους της Ικαρίας «εξυμνεί» δημοσίευμα του BBC: Τα φασόλια.

Το ενδιαφέρον του μέσου κέντρισε το γεγονός πως το μικρό ελληνικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο, έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και μερικά από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των Ικαριωτών ζει πάνω από 90 χρόνια και παράγοντες όπως οι ισχυροί κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί, η σωματική άσκηση ως μέρος της καθημερινότητά τους και ο μεσημεριανός ύπνος εκτιμάται πως συμβάλλουν στην μακροζωΐα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει είναι το «μενού» στο τραπέζι τους.

Η διατροφή που υιοθετούν οι κάτοικοι της Ικαρίας περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι φυτικής προέλευσης, ενώ οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα όσπρια, τα λαχανικά και οι σπόροι συνιστούν βασικό «πυλώνα» της διατροφής τους. Φυσικά, από το «μενού» δεν θα μπορούσε να λείπει το ελαιόλαδο.

Το γιαούρτι και το τυρί, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρασί καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται σε λίγες μόνο φορές το μήνα.

Η μεσογειακή διατροφή, που υιοθετούν οι Ικαριώτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Τρώτε φασόλια. Θα ζήσετε περισσότερο»

Ιδιαίτερα σημαντική είναι στην καθημερινότητα τους, μάλιστα και τα φασόλια, που σύμφωνα με την Ελληνοαμερικανίδα σεφ Νταϊάν Κοχίλας «η κατανάλωσή τους βοηθά στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη, επειδή τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προσκολλώνται στα σωματίδια χοληστερόλης και τα διώχνουν από το σώμα».

Η ίδια αναφέρει επίσης, πως συνιστά μια υπερτροφή που βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, η λογική «τρώτε φασόλια, θα ζήσετε περισσότερο» έχει γίνει «μότο», το οποίο επινοήθηκε αρχικά από τον ειδικό του National Geographic σε θέματα μακροζωίας, Dan Buettner.

«Ένα φλιτζάνι φασόλια κάθε μέρα μπορεί να παρατείνει τη ζωή ενός ανθρώπου κατά τέσσερα χρόνια» δηλώνει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ