ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Το μπάζωμα δεν είναι μύθος, έχουμε στοιχεία» λένε οι συγγενείς των θυμάτων

Τέμπη: «Το μπάζωμα δεν είναι μύθος, έχουμε στοιχεία» λένε οι συγγενείς των θυμάτων

Στη Λάρισα συναντήθηκαν οι συγγενείς των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση

EUROKINISSI / TZEKAS LEONIDAS

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ζητούν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, με αφορμή τα όσα είπε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ταυτόχρονα θα καταθέσουν στον ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαμόρφωση του τόπου της τραγωδίας, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων και αναμένεται να υποβάλλουν και ονομαστικές μηνύσεις κατά προσώπων απ’ όλες τις αρχές που διαχειρίστηκαν το δυστύχημα τις πρώτες ώρες και τις επόμενες μέρες.

Οι συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου ενημερώθηκαν για που βρίσκεται η υπόθεση, ενώ προχώρησαν και στον συντονισμό των επόμενων κινήσεων τους, μετά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, σύμφωνα με το larissa net.

O Νίκος Πλακιάς, πατέρας των αδικοχαμένων διδύμων κοριτσιών, εξήγησε πως πραγματοποιήθηκε μία ενημέρωση από τους πραγματογνώμονες, ενώ οι συγγενείς αντάλλαξαν απόψεις που αφορούν το συμβάν.

«Αποφασίσαμε ορισμένες δραστηριότητες και ζητούμε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να μας δικάσει ένας υπουργός ο οποίος θεωρεί όσες αποδείξεις και στοιχεία έχουμε συλλέξει για τα μπάζα. Πώς θα πάμε στις δικαστικές αίθουσες όταν θεωρεί πως ότι έχει συγκεντρωθεί είναι ψέματα;», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τους ενημερώσει «με ποιους επικοινωνούσε εκείνο το βράδυ και ποιοι τον ενημερώνανε», ενώ σχετικά με το κάλεσμα που έγινε στον κ. Καραμανλή, που δεν βρέθηκε στο χώρο, σημειώνοντας μόνο πως αυτό είναι «ντροπή».

«Δεν θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις προς τα πολιτικά πρόσωπα μετά την εξεταστική επιτροπή και την πρόταση μομφής. Μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν προανακριτική. Θα είναι ακόμα ένα τραγικό λάθος. Θα γίνουν μηνήσεις εναντίον της Πυροσβεστικής, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος. Δεν έγινε σωστή διαχείριση και δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο», κατέληξε ο κ. Πλακιάς.

Ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου που βρέθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχία, δήλωσε πως τα μπάζα που έλειπαν τα έχει πάρει ο κ. Πανδρεμμένος και την προσεχή Τετάρτη θα προχωρήσουν σε νέα κατάθεση προς τον ανακριτή.

«Ο κ. Φλωρίδης κρίνεται ανεπαρκής να συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης. Τον καλούμε να πράξει το αυτονόητο και να παραιτηθεί. Την Τετάρτη θα καταθέσουμε κι αφορούν σχετικά με το μπάζωμα».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Πλακιάς, αναφέρθηκε στα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία από την κατάθεση του κ. Πανδρεμμένου. «Είδαμε πως ήταν ο χώρος στις 4.30 το πρωί και μετά στις 7 το πρωί. Στις 4.30 υπήρχε χορτάρι και στις 7 υπήρξε μπάζωμα. Υπάρχουν τα στοιχεία από τον κ. Πανδρεμμένο ότι ξεκίνησε να εργάζεται στις 4. Στις 6.30 τα πρώτα φορτηγά πήγαιναν στην εταιρεία με το χώμα».

Ο κ. Πλακιάς εξήγησε ότι αυτή την εβδομάδα θα επιτραπεί στον εισαγγελέα να ελεγχθεί ο χώρος όπου βρίσκονται τα μπάζα, συμπληρώνοντας ότι είναι αρκετά ύποπτο ότι φυλάσσονται. «Ο κ. Φλωρίδης είναι για τα μπάζα κι όχι εμείς», κατέληξε.

Το οικόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκε χώμα με 25 φορτηγά έχει εντοπιστεί και φυλάσσεται, ενώ αναμένεται με εντολή του ανακριτή να ληφθεί δείγμα και να ελεγχθεί από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Λακαφώσης, ανέφερε ότι εξαιτίας της φωτιάς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε από τα 57 θύματα, ενώ τα υπόλοιπα 30 απανθρακωμένα θύματα έχασαν τη ζωή τους από τη σύγκρουση και στη συνέχεια κάηκαν.

Οι γονείς των θυμάτων αποφάσισαν, στη μνήμη των παιδιών τους, να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση σχολείου και έργα για καθαρό νερό για τα παιδιά στο Καμερούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ