ΕΛΛΑΔΑ

Εξάψαλμος Ιεράς Συνόδου σε Φίλη, Τόσκα και Παρασκευόπουλο για την εισβολή στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Εξάψαλμος Ιεράς Συνόδου σε Φίλη, Τόσκα και Παρασκευόπουλο για την εισβολή στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Μύδρους εξαπέλυσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου καθώς δεν καταδίκασαν την εισβολή αντιεξουσιαστών στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη διακοπή της θείας λειτουργίας.

Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ανακοινωθέν το διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει φωτογραφίζοντας τους τρεις υπουργούς:

«Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς. Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε τουλάχιστον να τους αναγνωρίζουμε το προσόν της ειλικρίνειας».

Ενώ για τους «αντιεξουσιαστές» η Ιερά Σύνοδος αναφέρει «... Είστε η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο Μητροπολίτης Άνθιμος δηλώνει ιδιαίτερα λυπημένος και έκπληκτος από την εισβολή.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε η μητρόπολη Θεσσαλονίκης, σχολιάζεται λακωνικά η εισβολή με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «ευλογείτε τους διώκοντας υμάς, ευλογείτε και μη καταράσθε».

Αθώοι για την υβριστική συμπεριφορά

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, αθώοι για το αδίκημα της υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κρίθηκαν οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Οι 19 από αυτούς καταδικάστηκαν για απείθεια επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση, δηλαδή να τους πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την μητρόπολη Θεσσαλονίκης το ιστορικό της εκκένωσης του κτηρίου και της εισβολής στο ναό έχει ως εξής:
Την Τετάρτη 27 Ιουλίου η Αστυνομία εκκένωσε παλαιό και κατεδαφιστέο κτήριο του παλαιού ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος που βρίσκεται στην οδό Γρηγ. Λαμπράκη, στην Άνω Τούμπα. Το κτήριο είχε καταληφθεί.

Στη συνέχεια κατεδαφίσθηκε με άδεια που εξέδωσε η πολεοδομία Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 9.30 το πρωί, ομάδα αγνώστων εισέβαλε στην μητρόπολη Θεσσαλονίκης φωνάζοντας και σκορπώντας έντυπα με συνθήματα. Διέκοψαν προσωρινά τη Θεία Λειτουργία και αποχώρησαν.

Στο οικόπεδο, όπως επεσήμαναν πηγές από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης στο CNN Greece, θα ανεγερθεί ίδρυμα χρονίων πασχόντων (ανάλογο με εκείνο που έχει δημιουργήσει και στην προηγούμενη μητρόπολή του, την Αλεξανδρούπολη ο κ. Άνθιμος). Θα έχει χωρητικότητα 150 κλινών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ