ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Λασίθι: Υπό μερικό έλεγχο με διάσπαρτες εστίες - Στάχτη πάνω από 2.000 στρέμματα

Φωτιά στο Λασίθι: Υπό μερικό έλεγχο με διάσπαρτες εστίες - Στάχτη πάνω από 2.000 στρέμματα

Επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς

ΙΝ ΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς, που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου (6/4) σε δασική έκταση στο Λασίθι Κρήτης, με 2.000 στρέμματα να έχουν γίνει «στάχτη» μέσα σε λίγες ώρες. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρισκόταν σε επιφυλακή όλο το βράδυ, προκειμένου να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν το βράδυ 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα, ενώ μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνδρομή παρείχαν επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων ένας 74χρονος ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη είχαν εκκενωθεί, μετά από μηνύματα του 112.

Μόνο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν καεί 2.000 στρέμματα στον Μαύρο Κόλυμπο στην Iεράπετρα, όπως καταγράφονται από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).

Στις δορυφορικές εικόνες, απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης, με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ