ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Το αποτύπωμα αποκάλυψε τον δράστη της δολοφονίας 40χρονης

Θεσσαλονίκη: Το αποτύπωμα αποκάλυψε τον δράστη της δολοφονίας 40χρονης

Δακτυλικό αποτύπωμα

AP Photo/Thomas Kienzle

Χρειάστηκε να περάσουν εννέα ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί και να καταδικαστεί ο δράστης της δολοφονίας μιας 40χρονης τοξικομανούς μπροστά στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δράστης της ανεξιχνίαστης μέχρι προσφάτως δολοφονίας ένας 48χρονος από την Αλβανία που διέφευγε για αρκετά χρόνια την σύλληψη.

Το δακτυλικό αποτύπωμα που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος πάνω σε ένα μπουκάλι μπύρας ήταν αυτό που οδήγησε στην έκδοση του από την Ιταλία που είχε διαφύγει ο 48χρονος δράστης και στην σημερινή του καταδίκη σε 12 χρόνια ποινή κάθειρξης από το Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Το έγκλημα είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015 μπροστά στο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, όταν η 40χρονη τοξικομανής είχε βρεθεί αναίσθητη, χτυπημένη άγρια στο κεφάλι.

Η γυναίκα κατέληξε δύο μήνες αργότερα στο νοσοκομείο, συνέπεια των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, χωρίς να ανακτήσει σε κανένα διάστημα της νοσηλείας της τις αισθήσεις της.

Η υπόθεση παρέμενε επί σειρά ετών ανεξιχνίαστη, όμως ένα δακτυλικό αποτύπωμα σε μπουκάλι μπύρας που εντοπίστηκε στη σκηνή του εγκλήματος, κατέστησε κατηγορούμενο τον 48χρονο. Ο ίδιος φέρεται να ήταν άστεγος και όπως η παθούσα, έκανε χρήση ναρκωτικών. Μετά την πράξη του διέφυγε στην πατρίδα του, την Αλβανία, και ακολούθως εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής, εκδόθηκε το 2022 στην Ελλάδα, οπότε απολογήθηκε σε ανακριτή και προφυλακίστηκε.

Αρχικά αρνείτο κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά κατά την προσωρινή του κράτηση ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά βιολογικό υλικό του ίδιου στα νύχια της παθούσας, με αποτέλεσμα να αλλάξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Απολογούμενος στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου εξετάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, παραδέχθηκε ότι χτύπησε την 40χρονη, αλλά όχι με σκοπό να τη σκοτώσει. Όπως ανέφερε, την ώρα που κοιμόταν αισθάνθηκε κάποιον να τον ψαχουλεύει, οπότε αντέδρασε, ενώ ομολόγησε ότι χτύπησε τη γυναίκα, απαντώντας στα χτυπήματα που δεχόταν από εκείνη.

Το δικαστήριο ομόφωνα τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Η ίδια ποινή του είχε επιβληθεί και σε πρώτο βαθμό, μόνο που τότε η ετυμηγορία περί της ενοχής του ως προς την ανθρωποκτονία κρίθηκε με τις ψήφους των ενόρκων (κατά πλειοψηφία 4-3). Οι τρεις τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Μετά και την τελεσίδικη καταδίκη του από το Εφετείο επέστρεψε στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ