ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17 Απριλίου: Η χώρα «κατεβάζει ρολά» - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Απεργία 17 Απριλίου: Η χώρα «κατεβάζει ρολά» - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Νεκρώνει» την Τετάρτη 17 Απριλίου η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ με αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα ξεκινούν από τις 11 το πρωί. Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, συμμετέχουν ΕΚΑ και ΠΑΜΕ, διεκδικώντας άμεσες προσλήψεις, αλλά και συμβάσεις εργασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Στην απεργία θα συμμετάσχουν γιατροί (ΕΙΝΑΠ) καθώς και η ΟΛΜΕ με τρίωρη στάση εργασίας. Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ

Με σύνθημα «η ακρίβεια στα ύψη, οι μισθοί στα τάρταρα» η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα. Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «αυξήσεις μισθών, λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανομή κερδών στο εθνικό εισόδημα και προτελευταία στη συμμετοχή των μισθών στη εθνικό εισόδημα. Είμαστε δεύτερη στην ακρίβεια στην ευρωπαϊκή ένωση και προτελευταίοι στους μισθούς.

Με δεδομένες τις πληθωριστικές πιέσεις και στη στέγαση η ΓΣΕΕ προτείνει την ανάπτυξη της κοινωνικής στέγασης σε δημόσια γη με χρήματα, από τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ που ανέρχονται στο 1,5 δις αλλά και μέσω τραπεζών».

Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη 17 Απριλίου έχουν ορισθεί στις 09:30 στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των Δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση.

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 09:00 το πρωί έξω από το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί θα μεταβούν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 05:30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

Τα έκτακτα μέτρα στους δρόμους της Αθήνας

Σε έκτακτα μέτρα έχει προχωρήσει η Τροχαία για αύριο από τις 09:30 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης των συγκεντρώσεων και της πορείας διαμαρτυρίας σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροχαία, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση - όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών - σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Έτσι θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Η χώρα αναμένεται να «παραλύσει» και οι μετακινήσεις αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο», αφού εκτός από τους κλειστούς δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, χειρόφρενο τραβούν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός και τρένα. Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί σε λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, ένας αριθμός δρομολογίων των τρένων θα πραγματοποιηθεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά:

Με στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ. Επομένως τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες συγκοινωνίες και συλλογική σύμβαση εργασίας και προσλήψεις προσωπικού, υπογραφή ΣΣΕ. Κανονικά αναμένεται να κυκλοφορούν τα ΚΤΕΛ.

Με στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες ταξί στην απεργία, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί. Με το σύνθημα «κανένα ταξί στους δρόμους», το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) καλεί όλους τους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην στάση εργασίας «για τις τρεις πληγές που πρέπει να κλείσουμε φορολογικό, υποκλοπή έργου και πολυεθνικές».

Απεργία και των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ

Με 50 λεωφορεία και προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, λόγω της απεργίας. Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Τρένα: Αυτά τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν

Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

- Στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα: 52, 53, 56 και 57

- Στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598

- Στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301

- Στο τμήμα Πειραιάς - Αεροδρόμιο - Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231

- Στο τμήμα Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533

Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα - Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, οι επιβάτες μπορούν να πληροφορούνται στα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων, την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών), συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

Τα αιτήματα της ΠΟΣ-ΜΣΤ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ) ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

«Καλούμε τα Σωματεία – Μέλη μας και τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα, κατά τόπους, Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε η Ομοσπονδία.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Οι εργαζόμενοι ζητούν αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ