ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επιστρέφουν αφρικανική σκόνη και λασποβροχές με... 35άρια

Καιρός: Επιστρέφουν αφρικανική σκόνη και λασποβροχές με... 35άρια

Αφρικανική σκόνη σκέπασε την Αθήνα

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με σκαμπανεβάσματα του καιρού θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα, καθώς από τη Δευτέρα (22/04) επανέρχεται η αφρικανική σκόνη, οι λασποβροχές και η ζέστη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για αύριο Δευτέρα, αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνότερες αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παρουσιάσουν σταδιακή αύξηση από νότια προς βόρεια.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 20, στην Ήπειρο από 5 έως 23, στη Θεσσαλία από 9 έως 19, στη Στερεά από 8 έως 21, στην Πελοπόννησο από 8 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 23, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Κυκλάδες από 12 έως 21, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 22 και στην Κρήτη από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως σταδιακά θα στραφούν σε ανατολικούς ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα νότια 4 έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις αλλά και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν ανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ . Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις από το μεσημέρι κι έπειτα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν ανατολικοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του, από τη Δευτέρα θα έχουμε νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, ενώ την Τρίτη ο υδράργυρος ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

«"35άρια, σκόνη,υγρασία και λασποβροχές…"

Μετά τα χιόνια και τις καταιγίδες αλλάζει το σκηνικό του καιρού. Από την Δευτέρα θα έχουμε νέο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης το οποίο θα κορυφωθεί την Τετάρτη 24/4. Μάλιστα το επεισόδιο θα είναι έντονο την Τρίτη στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και την Τετάρτη στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Επίσης την Τρίτη στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (και Αττική και Θεσσαλονίκη) και στο βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν και λασποβροχές.

Οι νοτιάδες το διήμερο τρίτη Τεταρτη θα αγγίξουν τα 7-8 μποφόρ στα νοτιότερα πελάγη και στο ανατολικό Αιγαίο.

Εντυπωσιακή θα είναι και η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως την Τρίτη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και 13 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά σε πρώτη εκτίμηση:

  • ΚΡΗΤΗ 33-35
  • ΗΛΕΙΑ 31
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 30
  • ΑΧΑΪΑ 30
  • ΜΕΣΣΗΝΙΑ 29
  • ΑΤΤΙΚΗ 24-25
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20-21».

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, η απουσία του χειμώνα φέτος οδήγησε τις θερμές αέριες μάζες από την Αφρική πιο εύκολα και πιο συχνά σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Όταν μάλιστα αυτές συναντούν στην πορεία τους πιο ψυχρές και πιο υγρές αέριες μάζες προς την κεντρική Μεσόγειο, σχηματίζουν βαρομετρικά χαμηλά τα οποία στην πορεία τους σηκώνουν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

«Μια τέτοια κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε και τη νέα εβδομάδα όπου βαρομετρικό χαμηλό από το εσωτερικό της Αφρικής θα κινηθεί βορειότερα σηκώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης οι οποίες θα φτάσουν σχετικά εύκολα στη χώρα μας. Μάλιστα καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα πάρει υγρασία και από τη Μεσόγειο θα μας φέρει και βροχές – λασποβροχές», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως ειδικά προς τη βόρεια Κρήτη δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 35 βαθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ