ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Στην άσκηση – γίγας «Μίνωας» ο Β. Κικίλιας – Το σενάριο ισχυρότατου σεισμού

Ηράκλειο: Στην άσκηση – γίγας «Μίνωας» ο Β. Κικίλιας – Το σενάριο ισχυρότατου σεισμού

Ο υπουργός Πολιτικήε Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Βασίλης Κικίλιας

EUROKINISSI/TZEKAS-LEONIDAS

Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ξεκίνησε η διήμερη άσκηση «Μίνωας» για την αντισεισμική προστασία, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Λίγο μετά τις εννέα το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου ο κ. Κικίλιας έφτασε στο πολιτιστικό Μέγαρο Ηρακλείου, το οποίο έχει οριστεί ως το Κέντρο Συντονισμού σε περίπτωση φυσικών καταστροφών σε επίπεδο Κρήτης.

Ο υπουργός θα έχει την επιστασία του Κέντρου Επιχειρήσεων το οποίο κατευθύνει όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες παροχής βοήθειας – έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρο το νησί. Πρόκειται για μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος,του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ,του Λιμενικού Σώματος, Εθελοντών Διασωστών, τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της άσκησης δόθηκε λίγο μετά την άφιξη του κ. Κικίλια, στις δέκα η ώρα με το σενάριο – άσκηση να αφορά εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.

Είκοσι λεπτά μετά τις δέκα οι κάτοικοι των νομών Χανίων και Ρεθύμνου έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Σύμφωνα πάντα με την άσκηση, τον σεισμό ακολουθούν δεκάδες περιστατικά (κατολισθήσεις, βλάβες σε κτίρια, εκκενώσεις κ.α.) τα οποία κινητοποιούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Τα σενάρια αφορούν διασώσεις και παροχή βοήθειας στα αστικά κέντρα, στην ύπαιθρο και απεγκλωβισμό επισκεπτών από φαράγγια, σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους. Αφορά επίσης όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς και το σύνολο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εμπλέκονται εθελοντικά και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Την Τρίτη 23/4/2024 θα ακολουθήσουν 2 ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη. Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.

Η άσκηση, με την επωνυμία Μίνωας, είναι η μεγαλύτερη τέτοιας μορφής – και η πιο ρεαλιστική -που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα, σε επίπεδο πεδίου και ξεκίνησε την Δευτέρα από τις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου και συνεχίζεται την Τρίτη σε Ηράκλειο και Λασίθι. Την άσκηση διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ