ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Προχωρά η επέκταση της πεζοδρόμησης στην οδό Αγίας Σοφίας

Θεσσαλονίκη: Προχωρά η επέκταση της πεζοδρόμησης στην οδό Αγίας Σοφίας
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / MotionTeam

Για έργα που κρίνονται σημαντικά για τη Θεσσαλονίκη και προχωρά ο σχεδιασμός τους, όπως για παράδειγμα η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και η ανάπλαση της Αριστοτέλους, αλλά και για αρκετά ακόμη ζητήματα της πόλης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Ο κ.Αγγελούδης μίλησε για την περαιτέρω πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο κομμάτι από την Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. «Ένα έργο της διοίκησης Μπουτάρη που δεν προχώρησε για διάφορους λόγους το επαναφέραμε στο Πράσινο Ταμείο. Η ένταξη του έγινε αποδεκτή και θα ξεκινήσουμε σε πρώτη φάση με το ήμισυ του προϋπολογισμού και να προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά με την ενίσχυση του υπόλοιπου ποσού», είπε.

Για την ανάπλαση της Αριστοτέλους υποστήριξε πως υπάρχει συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, μαζί με την πλατεία Διοικητηρίου και την επέκταση του παραλιακού μετώπου με ξύλινο ντεκ. Ειδικότερα για την Αριστοτέλους διευκρίνισε πως αναμένει την άποψη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων ως προς τη μελέτη του έργου.

Στάθηκε επίσης στην καθαριότητα και τη χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ που έλαβε από την κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως τα 8 εκατ. ευρώ είναι για να αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε κάθε δημοτική κοινότητα να έχει τα δικά της μηχανήματα για πλύσιμο και σάρωμα και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ για τη νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω Flyover.

Πρόσθεσε, δε, πως με την ψήφιση του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και όσους ρυπαίνουν και πως άμεσα ξεκινά ξεκινήσει ο θεσμός του «Επόπτη της Γειτονιάς».

Για τις σχολικές υποδομές ο κ.Αγγελούδης ενημέρωσε πως υπέβαλε αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για τις ελλείψεις στις σχολικές αίθουσες, για τη διαμόρφωση των σχολικών αυλών αλλά και για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε τρία σχολικά γυμναστήρια, τα οποία θα «ανοίξουν» στους κατοίκους των γειτονιών.

Για το θέμα των φορτοεκφορτώσεων υπογράμμισε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο το νέο ωράριο, ενώ θα ακολουθήσει η κανονιστική για τα καταστήματα εστίασης μετά από συζήτηση με τους εκπροσώπους του χώρου. «Σε μεγάλο βαθμό οι καταστηματάρχες έχουν συμμορφωθεί και έχουν απελευθερώσει μεγάλο μέρος του δημόσιου χώρου», υπογράμμισε.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης βρέθηκαν επίσης η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες, η φύτευση των 3.000 νέων δέντρων σε αυτή την τρέχουσα φυτευτική περίοδο, οι έλεγχοι για το παρεμπόριο στις παρυφές των λαϊκών αγορών, η ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών στην 'Ανω Πόλη, η δημιουργία του Παρατηρητηρίου για τη Νεανική και Οπαδική Βία σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ, αλλά και η προσπάθεια να λειτουργήσουν για την τουριστική σεζόν δημόσιες τουαλέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ