ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη: Απόκοσμη εικόνα και σήμερα στη χώρα - Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Αφρικανική σκόνη: Απόκοσμη εικόνα και σήμερα στη χώρα - Πότε υποχωρεί το φαινόμενο
Καφέ πέπλο έχει σκεπάσει την Αθήνα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης και σήμερα Τετάρτη (24/4), με μεγάλο μέρος της χώρας να μοιάζει με απόκοσμο τοπίο. 

Τα ξημερώματα τόσο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όσο και η Πάτρα, η Κρήτη και η Καλαμάτα μπορεί να υποχώρησε το κόκκινο πέπλο που είχε «σκεπάσει» τον ουρανό, παραμένουν όμως οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης.

Την αποπνικτική ατμόσφαιρα συνοδεύουν εξαιρετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που κατά τόπους έφτασε μέχρι και τους 32 και 33 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα, Τετάρτη αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Το μεσημέρι η σταδιακή εξασθένηση του φαινομένου

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η στροφή των ανέμους σε βόρειους αναμένεται να διώξει σταδιακά το πυκνό πέπλο σκόνης.

Η εξέλιξη του φαινομένου έως και τις 25 Απριλίου

dust, afrikaniki skoni

Η εξέλιξη του φαινομένου

METEO

«Προσοχή» στους ευάλωτους

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι επιστήμονες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία «είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης».

  • Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
  • Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.
  • Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.
  • Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ